CATALBURUN – TURŠKI PTIČAR

(Catalburun, Tarsus Catalburun, Tarza Catalburun)

 

CATALBURUNRedke pasme psov

Velikost: od 48 do 63 cm
Teža: od 19 do 33 kg
Življenjska doba: od 12 do 17 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Turčija. Izvor in starost te pasme nista natančno dokumentirana. Verjetno je pasma zelo stara, njegovi predniki pa bi lahko bili različni evropski lovski psi. Z dokumenti in opisi je bila prvič predstavljena okoli leta 1930. Pomen imena: »catal« – vilice, »burun« – nos. Pasma je redka in izven domovine slabo poznana. Po nekaterih podatkih naj bi obstajalo okoli 200 psov. Prilagojen je za delo in bivanje na težko dostopnih terenih in ob zahtevnih vremenskih razmerah. Uporabljajo ga kot lovskega in družinskega psa. Glede na svoje značilnosti, bi bil primeren tudi kot delovni pes (reševanje, iskanje pogrešanih, iskanje drog).

 

Opis pasme

Po obliki je Catalburun čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Glava je velika, čelo široko. Zanimiva značilnost te pasme je razcepljen nos, ki se deli na dva dela. Ima močno razvit čut za voh. Dlaka je kratka ali srednje dolga, ravna, mehka in gladka. Barva dlake: bela z lisami različnih barv (rumena, oranžna, pšenično rjava, rdeča, rjava, črna), tribarvna.

 

CATALBURUN

Karakter pasme

Po naravi je Catalburun inteligenten, učljiv, poslušen, vodljiv, odziven, hiter, gibčen, odličen lovec in sledilec, zvest, družaben, vztrajen, vzdržljiv, odporen, delaven, prilagodljiv, potrpežljiv, zelo pogumen, prijazen, samostojen, dober čuvaj, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici. Laja redko in nikoli brez razloga. S privajanjem na lov pričnejo že pri starosti okoli 7 mesecev. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji se dobro razume s poznanimi živalmi, prostoživeče pa mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, umirjen, dosleden, prijazen, spoštljiv, potrpežljiv, vztrajen, aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti.. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju ali hiši. Potrebuje veliko gibanja, veliko druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

Pasma ni priznana, ravno tako zanjo ni napisan standard