CHIPPIPARAI

(Chippiparai Hound, Tamil Greyhound, Tamil Coursing Dog)

 

CHIPPIPARAIRedke pasme psov

Velikost: okoli 50 cm
Teža: od 15 do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Južna Indija. Po nekaterih podatkih naj bi bil potomec Salukija. Poudariti je potrebno, da niso znani natančni podatki o izvoru in starosti te pasme. Pasma je stara in ima status avtohtone indijske pasme. Uporabljali so ga kot lovskega psa (jeleni, zajci, divji prašiči, antilope, gazela, veverica, fazani) in čuvaja. Zelo je bil popularen med indijskim plemstvom. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Pasma je zelo maloštevilna in izven domovine slabo poznana. Po mnenju nekaterih strokovnjakov je obstoj te pasme ogrožen.

 

Opis pasme

Po obliki je Chippiparai vitek, mišičast, močan, aerodinamičen, skladno grajen pes. Glava in gobec sta zelo ozka in dolga. Njegovo gibanje je elegantno in lahkotno, videti je, kot bi lebdel v zraku. Po obliki spominja na Rampurja in Sloughija. V leglu je navadno od 3 do 6 mladičev. Dlaka je kratka, priležna, gladka, svetleča in ravna. Barva dlake: bela, svetlo peščeno rjava, rjava, rdeče rjava, črna, srebrno siva, sivo rumeno rjava, dvobarvna. Dovoljene so posamezne manjše bele lise. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred vročim indijskim vremenom.

 

CHIPPIPARAI

Karakter pasme

Po naravi je Chippiparai inteligenten, močan, srednje vodljiv, uravnovešen, miren, tih, odličen čuvaj, pogumen, pozoren na dogajanje v okolici, zvest, družaben, delaven, prijazen, samostojen, vzdržljiv, vztrajen, prilagodljiv, odporen, zelo hiter, gibčen, skromen, nežen, ljubeč, energičen, aktiven. Slabo prenaša osamljenost, zaščitniški, teritorialen. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, destruktivno vedenje – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, preveliko osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Pri druženju z otroki je, zaradi njegove energičnosti, obvezen nadzor odrasle osebe. Druženje z manjšimi otroki ni preveč priporočljivo. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji se dobro razume s poznanimi živalmi, prostoživeče pa mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, umirjen, dosleden, prijazen, spoštljiv, potrpežljiv, vztrajen, aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, visoko ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Sposoben je preskočiti višino do 7 metrov. Prilagodi se tudi bivanju v hiši z vrtom. Potrebuje zadostno količino gibanja, veliko druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav. Pasma je celo razvila naravno odpornost na različne parazite in bolezni. Omeniti je potrebno še, da je pes pri jedi zelo skromen, saj se zadovolji z zelo majhno količino hrane.

 

Pasma je registrirana pri:

IKC (Indian Kennel Club)
UKC (United Kennel Club)
UIKC (United Indian Kennel Club)