COMBAI

(Kombai dog, Combai, Indian Bear Hound, Indian Beardog, Tamil Bear Hound, Tamil Dog)

 

COMBAIRedke pasme psov

Velikost: od 43 do 63,5 cm
Glede na težo, se deli v dve kategoriji:
– od 6 do 13 kg
– od 13 do 20,5 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Južna Indija. Pasma je avtohtona. Pasma je zelo stara, saj naj bi obstajala že v 9. stoletju, po razpoložljivih podatkih pa vsaj od 15. stoletja dalje. Njegovi predniki niso natančno dokumentirani, možno je, da so bil med njimi Indijski hrt in psi tipa mastif. Uporabljali so ga predvsem indijski plemiči, in sicer kot lovskega psa (divji prašič, bizon, srnjad, medved), čuvaja imetja in kot zaščito pred divjimi zvermi (tigri, leopardi). V sedanjem času je predvsem čuvaj in družinski pes. Pasma je maloštevilna zaradi križanja z drugimi vrstami psov. Po mnenju nekaterih strokovnjakov je na robu izumrtja.

 

Opis pasme

Po obliki je Combai lahko majhen ali srednje velik, čvrst, mišičast, atletsko grajen pes. V leglu je navadno od 3 do 8 mladičev. Značilno zanj je, da je izredno odporen na zelo visoke temperature. Dlaka je kratka, gladka, priležna in svetleča. Barva dlake: rjava, rdeča, rdeče rjava s črno masko in s temno črto preko hrbta. Nekateri psi so po hrbtu in ob straneh temnejši; nekateri imajo po trebuhu, prsih in nogah bele oznake. Gobec je pogosto črn. Glava in obraz sta ozka, čeljusti so močne. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred vročim indijskim soncem.

 

COMBAI

Karakter pasme

Po naravi je Combai inteligenten, zelo temperamenten, odziven, aktiven, odporen, odličen čuvaj, zelo zaščitniški, zelo teritorialen, ves čas pozoren na dogajanje v okolici, odličen lovec, odločen, prijazen, družaben, zvest, ustrežljiv, željan pozornosti in pohvale, zelo vzdržljiv, vztrajen, delaven, močan, vsestranski, neusmiljen do plena, izredno pogumen, borben. Možne negativne lastnosti: agresivnost, destruktivno vedenje, hiperaktivnost, pretirano lajanje, razdražljivost – pogojeno delno z značajem, predvsem pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in do njih izredno zaščitniški. Pripravljen jih je ščititi tudi za ceno svojega življenja. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je nezaupljiv in njihov prihod oznani z lajanjem. Ob dobri socializaciji sprejema poznane živali. Slabši je odnos do drugih psov. Nepoznane živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti zelo izkušen, odločen, umirjen, avtoritativen, dosleden, prijazen, spoštljiv, potrpežljiv, vztrajen, aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Zgodnja socializacija je nujna. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom na podeželju. Bivanju v stanovanju in v urbanem okolju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je obvezen povodec.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav. Značilna je odpornost na parazite in bolezni.

 

Pasma je registrirana pri:

Pasma ni priznana, ravno tako zanjo ni napisan standard