DOLGODLAKI WHIPPET

(Whippet – Longhaired Whippet)

 

DOLGODLAKI WHIPPETRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 47 do 51 cm
– samica meri od 44 do 47 cm
Teža: od 6,8 do 14 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Amerika. Vzredila naj bi ga AKC Whippet vzreditelj Walter A. Wheeler Jr. O nastanku pasme obstaja več teorij, ki pa niso znanstveno potrjene. Po njegovi teoriji naj bi dolgodlaki Whippet nastal zaradi recesivnega gena, ki naj bi bil prisoten pri nekaterih kratkodlakih Whippetih, spet drugi pravijo, da je dolgodlaki Whippet nastal zaradi parjenja angleškega (kratkodlakega) Whippeta z Borzojem ali Šetlandskim ovčarjem. Obe pasmi je zraven Whippetov vzrejal tudi Walter A. Wheeler Jr.

 

Opis pasme

Po obliki je srednje velik, mišičast, energičen, skladno grajen pes. Dolgodlaki Whippet je po standardu identičen kratkodlakemu z razliko v dolžini dlake. Dlaka je dolga, gladka, nežna, gosta in priležna. Barva dlake: črno bela, rdeča, rjava, progasta, modra, smetanasta.

 

DOLGODLAKI WHIPPET

Karakter pasme

Po naravi je inteligenten, hiter tekač (do 56 km/h), tih, miren, prijazen, dobrosrčen, nežen, ljubeč, živahen, doma lenoben, družaben, zvest, prilagodljiv, uravnovešen. Ima zelo izostrena čuta za voh in vid. Poudariti je potrebno, da ne prenaša dobro božanja in nepričakovanega dotikanja, zato ob tem odreagira. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in želi biti čim več časa v njihovi družbi. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijazen. S primerno socializacijo dobro sprejema domače živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih fizičnih in umskih aktivnosti. Priporočljiva je uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne določene zdravstvene težave: aritmija, slabo prenašanje anestetikov.

 

Pasma je registrirana pri:

ILWC (International Longhaired Whippet Club)