HAHOAWU

(Hahoawu dog, Dog River Haho)

 

HAHOAWURedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 41 do 45 cm
– samica meri od 38 do 42 cm
Teža: od 11 do 14 kg
Življenjska doba: od 9 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Togo, porečje reke Haho. Njegovo ime pomeni v prevodu rečni pes Haho, kjer so ga odkrili evropski raziskovalci (Jiri Rotter, Češka). V domovini ima status avtohtone pasme. Izvor pasme ni natančno opredeljen, verjetno pa so bili njegovi predniki afriški lokalni psi (Urhunde). Izven domovine je nekaj predstavnikov te pasme na Češkem, Slovaškem in v Švici. Nastopa v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Hahoawu majhen do srednje velik, vitek, skladno grajen pes. Ušesa so velika (netopirska). Po obliki spominja na Rodezijskega grebenarja in Basenija. Dlaka je kratka, gosta in čvrsta. Barva dlake: od peščeno do rdeče rjave. Dlaka ga dobro varuje pred vročim vremenom, mraz slabše prenaša. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

HAHOAWU

Karakter pasme

Po naravi je Hahoawu inteligenten, zelo prijazen, prilagodljiv, družaben, skromen, zvest. Značilno zanj je, da ne laja, temveč se oglaša s širokim repertoarjem zvokov (tuljenje). Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in težko prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je sprva zadržan. Ob pravilni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, odločen, dosleden, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z vrtom. Možno je tudi bivanje v izoliranem pesjaku, z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja, stalno zaposlitev, druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.