HERMES BULDOG

(Hermes Bulldogge)

 

HERMES BULDOGRedke pasme psov

Velikost: do 65,5 cm
Teža: do 52 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Domovina obnovljene pasme so ZDA. Pasma je stara, saj je obstajala že v času Rimskega imperija. Skoraj v celoti je izumrla v začetku 20. stoletja. Z načrtno in selektivno vzrejo so jo uspeli ohraniti. Vzreditelja Greg in Linda Hermes sta želela vzrediti psa z vsemi značilnostmi njegovega predhodnika. V preteklosti so ga uporabljali predvsem za borbe in zaščito, v sedanjem času nastopa kot čuvaj in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Hermes Buldog velik, močan, mišičast, atletsko grajen pes. Dlaka je gosta, kratka, priležna in mehka. Barva dlake: rjava, različni odtenki rdeče, bela ter različne progaste variante. Popolnoma črna in odtenki modre niso dovoljeni. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo, redno čiščenje kožnih gub in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred vročino in mrazom, saj pes prenese ekstremne temperature.

 

HERMES BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Hermes Buldog inteligenten, učljiv, samozavesten, samostojen, odgovoren, vzdržljiv, vztrajen, prilagodljiv, potrpežljiv, teritorialen, dober čuvaj, zvest, družaben, temperamenten, odličen lovec, igriv, prijazen, delaven, hiter, gibčen, zaščitniški, odporen, vsestranski, močan, gibčen. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje, lenobnost, dominantnost, agresivnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, neprimerno socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. S poznanimi živalmi se dobro razume, če je pravilno socializiran. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, ravno tako pa se prilagodi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti (živahni sprehodi, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

ARF (American Research Found)
CKC (Continental Kennel Club)