INDIJSKI BANJARA MASTIF

(Indian Banjara Mastiff)

 

INDIJSKI BANJARA MASTIFRedke pasme psov

Velikost: okoli 76 cm
Teža: okoli 80 kg
Življenjska doba: od 12 do 16 let, lahko tudi več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indija. Vzredili so ga za lov in boj. Njegova prednika sta verjetno Himalajski mastif (Bangara Mastiff) in Banjara (Banjara Hound) in verjetno tudi Sindh mastih in Bully Kutta. Uporabljajo ga za lov in na žalost tudi za pasje borbe. Pasma je maloštevilna in v večini držav z zakonom prepovedana. Ni primeren za družinskega psa.

 

Opis pasme

Dlaka je kratka ali srednje dolga, gosta, gladka, ravna in trda. Barva dlake: rjava, črno rjava, rdeče rjava in črna, progasta. Lahko so prisotne posamezne bele lise. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z vlažno krpo in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

INDIJSKI BANJARA MASTIF

Karakter pasme

Po naravi je Indijski Banjara Mastif gibčen, zelo hiter, odličen lovec, močan, zaščitniški, dober čuvaj, zelo teritorialen, zelo pogumen, izredno agresiven, napadalen, slabo vodljiv, samostojen, delaven, energičen, aktiven. Navezan je samo na lastnika. Do drugih ljudi in tudi do živali je zelo napadalen. Vzgoja je zelo zahtevna, saj je psa zelo težko socializirati. Lastnik mora biti izredno izkušen, psihično stabilen, odločen, dosleden, avtoritativen, dominanten. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma nima posebnih zdravstvenih težav.