INDIJSKI PANDIKONA

(Indian Pandikona)

 

INDIJSKI PANDIKONARedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 51 do 66 cm
– samica meri od 48 do 61 cm
Teža: skladna z višino
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indija (okrožje Parrikonda-taluk Kunool). Uporabljali so ga za lov (divji prašič, zajci) in kot čuvaja. V sedanjem času je predvsem čuvaj in spremljevalec. Pasma je izven domovine slabo poznana.

 

Opis pasme

Posamezni psi se po videzu zelo razlikujejo. Večinoma je Indijski Pandikona po obliki srednje velik, čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Dobro je prilagojen za delo in bivanje v vročem podnebju. Samice kotijo dvakrat letno (4 do 7 mladičev). Dlaka je kratka, ravna, priležna in trda. Barva dlake: temno rjava, smetanasta, bela, črna z belimi lisami. Možne so tudi druge barve in barvne kombinacije. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred vročino.

 

INDIJSKI PANDIKONA

Karakter pasme

Po naravi je Indijski Pandikona inteligenten, samostojen, prilagodljiv, odporen, delaven, skromen, zvest, odličen lovec, odličen čuvaj, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, zelo pogumen, teritorialen, zvest, družaben. Možne negativne lastnosti: agresivnost, napadalnost – pogojeno z značajem in z nepravilno vzgojo ter slabo socializacijo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in do njih izredno zaščitniški, ob nevarnosti napadalen. Otroke ima rad, vendar ne prenaša, če so preveč vsiljivi. Pri druženju z otroki je potreben nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiv in njihov prihod oznani z lajanjem. Ob dobri socializaciji sprejema poznane živali. Slabši je odnos do drugih psov. Nepoznane živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti zelo izkušen, odločen, umirjen, avtoritativen, dosleden, prijazen, spoštljiv, potrpežljiv, vztrajen, aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Zgodnja socializacija je nujna. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom na podeželju. Bivanju v stanovanju in v urbanem okolju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je obvezen povodec.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav. Značilna je odpornost na parazite in bolezni.