INDIJSKI PARIAH

(INDog, Indian Pariah Dog)

 

INDIJSKI PARIAHRedke pasme psov

Velikost: od od 51 do 64 cm
Teža: od 12 do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Razširjeni so po vsej indijski podcelini. Spadajo med stare pasme, saj imajo enake fizikalne značilnosti, kot psi, ki so jih našli arheologi pri izkopavanjih. Beseda »pariah« pomeni potepuški, divji, brezdomni, manjvredni. To ni posebna pasma, temveč so psi, ki imajo različne prednike, nimajo gospodarjev, so na pol divji in se prosto gibljejo po okolici. Živijo največkrat v revnih predelih mest (slumi) in v vaseh. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da so vmesni člen med volkom in sodobnim psom. Po eni izmed teorij so potomci prvih udomačenih psov. To niso mešanci. Združeni so v trope in živijo na določenem ozemlju. Ponekod jih okolica sprejema, jim nudi hrano in jih celo poimenuje. Večinoma se hranijo z odpadki, ki jih odvržejo prebivalci mest. Obstoj teh psov je ogrožen zaradi njihove nepriljubljenosti, urbanizacije okolja in mešanja z drugimi psi.

V zadnjem času so se zanje začele zanimati različne organizacije in združenja, ki jim želijo pomagati (zavetišča, veterinarska in prehranska oskrba, iskanje posvojiteljev). Člani teh asociacij, ki jim ni vseeno, v kakšnem položaju se psi nahajajo, informirajo ljudi o pomembnosti teh psov in skušajo na takšen način izboljšati njihov položaj in povečati priljubljenost. Poleg tega si prizadevajo, da bi bili psi priznani kot avtohtona pasma.

 

Opis pasme

Večinoma so psi srednje veliki, čvrsti in vitki. Dlaka je kratka, gosta in trda. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake je različna, ponavadi obsega spekter od svetlo do temno rjave, rdeče, črno rjave ter različne barvne kombinacije. Možne so posamezne bele lise. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi. Dlaka jih dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi.

 

INDIJSKI PARIAH

Karakter pasme

Po naravi so inteligentni, učljivi, vodljivi, prilagodljivi, prijazni, odporni, vzdržljivi, prilagodljivi, teritorialni, odlični čuvaji, odporni, samostojni, neodvisni, družabni, pozorni na dogajanje v okolici, zvesti, pogumni, aktivni, skromni. Možne negativne lastnosti: agresivnost, zdolgočasenost, pretirano lajanje – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z neprimerno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in premalo druženja. Do svojih posvojiteljev so zaščitniški, zvesti in prijazni. Z otroki se dobro razumejo. Do tujcev so zadržani, lahko tudi napadalni. Ob primerni socializaciji sprejemajo poznane živali. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, umirjen, samozavesten, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, ograjenim vrtom. Prilagodijo se bivanju v stanovanju. Potrebujejo veliko svobodnega gibanja, druženja in drugih fizičnih in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Njihovo zdravje je načeloma dobro. Ob primerni prehrani in veterinarski oskrbi (cepljenje), nimajo posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

IPDC (Indian Pariah Dog Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)