KANGAL

(Kangal Karabash, Turkish Kangal Dog, Sivas Kangal Kopegi, Kangal Turkish Shepard)

 

KANGALRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 77 do 86 cm
– samica meri od 72 do 77 cm
Teža: – samec od 50 do 66 kg
– samica od 41 do 54 kg
(Poudariti je potrebno, da so glede na različne standarde pri višini in teži manjša odstopanja)
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Turčija, pokrajina Sivas (mesto Kangal) v osrednji Anatoliji. Pasma je stara in priznana kot del turške nacionalne dediščine. Spada med pastirske pse. Njegovi predniki niso natančno dokumentirani. Po eni izmed teorij bi lahko bili mastifi, po drugi teoriji pa naj bi bili njegovi predniki Karabash, Akbash in drugi turški psi, vendar za te teorije ne obstajajo strokovni dokazi. Upodobljen je celo na kovancih in znamkah. Uporabljali so ga za čuvanje ovac in koz ter premoženja pred plenilci (volk, medved, šakal). Značilno zanj je, da ob nevarnosti najprej opozori čredo, da se umakne, šele nato se sooči z napadalcem. Prilagojen je za delo in bivanje na zahtevnih terenih, ob ekstremnih vremenskih razmerah (vročina, mraz). Z načrtno vzrejo so pričeli okoli leta 1980. Vzreja pasme ter izvoz psov sta strogo nadzorovana, zato je izven domovine slabo poznan. Pasmo sicer vzrejajo tudi drugod po svetu, vendar njene značilnosti niso povsem enake, saj naj bi pri vzreji uporabljali tudi druge vrste psov. V sedanjem času je čuvaj in družinski pes. Uporabljajo ga tudi kot delovnega psa v vojski.

 

Opis pasme

Po obliki je Kangal velik, mišičast, močan, skladno grajen pes. Glava je okrogla, ob gobcu ima črno piko. Hoja je podobna gibanju leva. V leglu je navadno od 5 do 10 mladičev. Dlaka je kratka, gosta, čvrsta, ravna in mehka. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: umazano bela; peščeno rjava; temno rjava; siva. Popolnoma bela ali progasta nista dovoljeni (razen po standardu KIF in ANKADER) . Na obrazu ima črno masko, ušesa so ravno tako črna. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro ščiti pred različnimi vremenskimi vplivi in odbija vodo ter sneg.

 

KANGAL

Karakter pasme

Po naravi je Kangal inteligenten, učljiv, poslušen, zvest, miren, uravnovešen, družaben, ljubeč, ponosen, vodljiv, odličen čuvaj, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, teritorialen, delaven, vzdržljiv, vztrajen, odločen, samostojen, močan, hiter tekač (do 50 km/h), gibčen, pogumen, skromen, prilagodljiv. Možne negativne lastnosti: agresivnost, napadalnost, dominantnost, neposlušnost – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji se dobro razume z vsemi živalmi. Dobro se razume tudi s psi, saj je navajen delati v skupini. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, spoštljiv, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni priporočljivo. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih aktivnosti (sprehod, tek, trening, igre, zaposlitev). Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

FCI – priznava ga kot Anatolian Shepherd Dog. Oktobra 2012 so napovedali, da bodo Kengala priznali kot samostojno pasmo. Vmesni standard je bil priznan januarja 2013.
UKC (United Kennel Club)
ACR (American Canine Registry)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
KDCA (Kangal Dog Club of America)
CKC (Continental Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
KIF (Cynology Federation Of Turkey)
ANKADER (Ankara Kangal Dernegi)