KAROLINŠKI PES – AMERIŠKI DINGO

(Caroline dog, American Dingo, Carolina Dingo)

 

KAROLINŠKI PESRedke pasme psov

Velikost: od 45 do 61 cm
Teža: od 15 do 20 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je jugovzhodni del ZDA. Prvotna domovina je bila Indija. Pasma je stara, saj obstaja že več tisoč let. Njegovi predniki so obstajali že pred 8000 leti. Prilagojen je za bivanje na težko dostopnih terenih (močvirja, gozdovi). Uporabljali so ga za lov. V sedanjem času nastopa kot lovski in družinski pes. Pasma je redka in slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Karolinški pes srednje velik, mišičast, čvrst, vitek, skladno raščen pes. Ima močan prsni koš, klinasto glavo in dolg vrat. Zanimiva je njegova lega repa, ki je pogojena z njegovim razpoloženjem. Po videzu močno spominja na dinga. Dlaka je kratka, gosta in priležna. Po vratu, ramenih in hrbtu je daljša. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: navadno temno rdeča, lahko tudi ingver, svetlo rdeča, smetanasta, peščeno rjava, rumena, oranžna, bela z lisami. Po ramenih in ob straneh gobca ima svetlo rjave lise. Dlaka ga dobro varuje pred neprijaznim okoljem in vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

KAROLINŠKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Karolinški pes inteligenten, dobro učljiv, odziven, močan, prilagodljiv, gibčen, odporen, vzdržljiv, sposoben, zadržan, družaben, zvest, pogumen, dober lovec in čuvaj, nežen, zelo čist, samostojen. Možne negativne lastnosti: agresivnost, dominantnost, destruktivno vedenje – pogojeno z nepravilno vzgojo in premalo aktivnosti. Laja glasno in pogosto pri tem zavija. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Druženje z otroki ni problematično, če je pravočasno socializiran. Do tujcev je zadržan in nezaupljiv. Odnos do znanih živali ni problematičen, če z njimi odrašča. Prostoživeče živali mu pomenijo plen. Potrebna je zgodnja socializacija. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, vztrajen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge fizične in umske aktivnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja (sprehod, tek, lov, trening) in drugih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

UKC (United Kennel Club)
CKC (Continental Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
ARBA (American Rare Breed Association)
CDA (Carolina Dog Association)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ACR (American Canine Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)