KARS

(Kars Dog, Kars Kopegi, Kars Turkish Shephard, Kars Shepherd Dog)

 

KARSRedke pasme psov

Velikost: okoli 70 cm
Teža: okoli 50 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Turčija, pokrajina Kars v severnem delu Anatolije. Pasma je zelo stara, saj naj bi obstajala okoli 600 let. Njegovi predniki naj bi bili starodavni armenski Gampr, Šarplaninec, Azerbajdžanski ovčar, Nagazi, Sirkaški ovčar (Cirkassia nekdanja neodvisna država na Kavkazu), Staroperzijski ovčar, Turški mastif, Yoruk, Sylvans in Kangal. Uporabljali so ga za čuvanje živine pred zvermi. Prilagojen je za delo in bivanje na zahtevnih terenih, ob ekstremnih vremenskih razmerah (vročina, mraz). Pasma je bila širši javnosti predstavljena leta 1996. V novejšem času nastopa predvsem v vlogi čuvaja, kot družinski pes je priporočljiv le ob dobri socializaciji. Žal ga v nekaterih okoljih uporabljajo tudi pri pasjih bojih.

 

Opis pasme

Po obliki je Kars velik, močan, mišičast, robustno grajen pes. Glava je velika, prsi in ramena široke. Po videzu spominja na Kavkaškega ovčarja. Dlaka je lahko kratka, srednje dolga ali zelo dolga, gosta, mehka in ravna. Po vratu (griva), ramenih in zadnjem delu telesa je dlaka še daljša. Barva dlake: črna, rdeče rjava, črno rjava, svetlo ali temno siva, rumeno rjava, bela, bela s sivimi lisami, progasta. Na obrazu je lahko prisotna temna maska. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred hudimi zimskimi razmerami.

 

KARS

Karakter pasme

Po naravi je Kars zelo pogumen, zelo močan, zvest, previden, odličen čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, zaščitniški, zelo teritorialen, delaven, vzdržljiv, vztrajen, odporen, skromen, zelo oster. Možne negativne lastnosti: pretirana agresivnost, pretirana teritorialnost, preveč zaščitniški – pogojeno z značajem, delno tudi z nepravilno vzgojo in slabo socializacijo. Na lastnika je zelo navezan. Družinske člane sprejema, vendar do njih ne goji posebne naklonjenosti. Do druženja z otroki ne čuti posebnega veselja. Do tujcev je neprijazen, vendar ni napadalen, če k temu ni izzvan. Lastnik mora biti zelo izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, dominanten, potrpežljiv, spoštljiv, prijazen, fizično aktiven, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, obvezno na podeželju. Bivanje v stanovanju nikakor ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih aktivnosti (sprehod, tek, trening, igre, zaposlitev). Na sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

KIF (Kopek Irklari ve kinoloji Federasyonu – Cynology Federation Of Turkey)