KAWAKAMI

(Kawakami Inu, Kawakami Ken)

 

KAWAKAMIRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 38 do 45 cm
– samica meri od 35 do 42 cm
Teža: skladna z višino
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Japonska, pokrajina Kawakami. Pasma je stara. Po nekaterih predvidevanjih je gensko močno povezan s Shiba Inu. Prilagojen je za delo in bivanje v težkih geografskih in vremenskih razmerah. Uporabljali so ga kot čuvaja in lovskega psa. Po drugi svetovni vojni je pasma skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo, s katero so pričeli okoli leta 1983, uspelih ohraniti. Okoli leta 2008 je obstajalo samo 38 psov te pasme, kasneje se je število povzpelo na 350 psov. Izven matične domovine je skoraj nepoznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Kawakami majhen do srednje velik, močan, skladno grajen pes. Prsni koš je dobro razvit. Dlaka je kratka, čvrsta, mehka in gosta. Podlanka je mehka in gosta. Barva dlake: črna, rdeča, bela. Dlaka ga dobro varuje pred poškodbami in vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

KAWAKAMI

Karakter pasme

Po naravi je Kawakami inteligenten, pogumen, zaščitniški, živahen, aktiven, drzen, dostojanstven, odličen lovec, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, zvest, družaben, vztrajen, hiter, samozavesten, odločen, vzdržljiv, odporen, prilagodljiv, prijazen. Možne negativne lastnosti: agresivnost do drugih psov – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Dobro se razume z večjimi otroci, manjših nima preveč rad. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih živali je, ob pravilni socializaciji, dober. Slabše prenaša mlade pse. Priporočljivi sta zgodnja socializacija in mala šola poslušnosti. Lastnik mora biti zelo izkušen, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, odločen, dosleden, avtoritativen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. S socializacijo in vzgojo je potrebno pričeti že pri mladiču. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, stalno zaposlitev, druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je naćeloma zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: alergije, glavkom, težave z očmi, displazija kolkov, izpah pogačice.

 

Pasma je registrirana pri:

Pasma je priznana v nekaterih japonskih kinoloških organizacijah.