KITAJSKI FOO

(Chinese Foo Dog, Chinese Choo Hunting Dog, Chinese Temple Forest Dog, Chinese Tien Kou, Chinese Celestial Dog, Chinese Lung – Kou, Chinese Dragon Dog)

 

KITAJSKI FOORedke pasme psov

Glede na višino in težo ločimo tri kategorije:
– toy: visok je do 25,4 cm in tehta do 7,5 kg
– miniaturni visok je od 25,4 do 38,1 cm in tehta od 7,8 do 18,6 kg
– standardni: visok je več kot 38,1 cm in tehta nad 18,6 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Kitajska. Pasma je zelo stara, saj je obstajala že v času Antike. Njegovi predniki so verjetno severno evropski lovski psi in starodavni Chow chow. Nekateri strokovnjaki menijo, da bi bil lahko vmesni člen med Kitajskim volčjim psom in Chow chowom. Uporabljali so ga za varovanje budističnih templjev, dvora in plemiških domov ter kot lovskega psa. Častili so ga kot svetega psa. Upodabljali so ga v kipih in umetniških slikah. V sedanjem času nastopa v vlogi čuvaja, lovskega in družinskega psa. Dobre rezultate dosega tudi v agilitiyu.

 

Opis pasme

Po obliki je Kitajski Foo kvadraten, močan, čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Po videzu spominja na leva. Dlaka je kratka, debela, trda in gosta. Po vratu, prsih, zadnjici, nogah in spodnjem delu repa je dlaka daljša. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: črna, črno rjava, modra, rjava in modra, smetanasta, rumeno krem, oranžna, rdeča, mahagoni, zlata, svetlo siva, srebrna. Dovoljene so manjše bele lise. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Striženje dlake ni dovoljeno.

 

KITAJSKI FOO

Karakter pasme

Po naravi je Kitajski Foo izredno inteligenten, hitro učljiv, vodljiv, zelo nadarjen, zelo pogumen, energičen, vzdržljiv, zaščitniški, odličen čuvaj, izreden lovec, zvest, delaven, spreten, gibčen, pozoren na dogajanje v okolici, močan, aktiven, učinkovit, prijazen, družaben, dostojanstven, samostojen v odločitvah, ljubezniv, odporen. Možne negativne lastnosti: občasna neubogljivost, prevelika dominantnost, plahost, agresivnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z neprimerno vzgojo, slabo socializacijo, preveliko osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Pri druženju z otroki je, zaradi njegove energičnosti, obvezen nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiv in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. Ob primerni socializaciji se dobro razume s poznanimi živalmi, prostoživeče pa mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, umirjen, dosleden, avtoritativen, prijazen, spoštljiv, potrpežljiv, vztrajen, aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (predvsem večji psi), druženja ter drugih fizičnih (sprehod, tek, igre) in umskih dejavnosti. Na sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava ni nima posebnih zdravstvenih težav. Posamezne težave so možne pri večjih psih (displazija kolkov in komolcev).

 

Pasma je registrirana pri:

IRBDC (International Rare Breed Dog Club)
CFSCA (Chinese Foo Dog Club of America)

Nastopajo lahko na prireditvah, organiziranih s strani:

ARBA (American Rare Breed Association)
FORB (Federation of Rare Breeds)
IABCA (International All-Breed Canine Association)
NCA (National Canine Association)
NAKF ( North American Kennel Federation)
SKC (States Kennel Club)
WWKC (World Wide Kennel Club)