MASTERSONOV BULDOG

(Masterson Bulldogge, Masterson Hog Dog, Masterson Bulldog)

 

MASTERSONOV BULDOGRedke pasme psov

Velikost: okoli 60 cm
Teža: skladna z višino
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Pasmo je vzredil vzreditelj Andrew Masterson konec 20. stoletja. Nastala je s križanjem Ameriškega buldoga, Pit bull terierja, Bull mastifa in verjetno še nekaterih pasem. Nastopa v vlogi čuvaja, lovskega (divje svinje, lisice, rakuni, jazbeci) in družinskega psa. Na žalost ga uporabljajo tudi pri pasjih borbah.

 

Opis pasme

Po obliki je Mastersonov Buldog velik, močan, mišičast, čvrst, atletsko grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, trda in ravna. Barva dlake: vse barve, večinoma je osnovna barva bela s temnejšimi oznakami. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

MASTERSONOV BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Mastersonov Buldog inteligenten, poslušen, učljiv, močan, gibčen, dober čuvaj, oster, zvest, družaben, prijazen, zaščitniški, teritorialen, z dobro razvitim čutom za intuicijo, uravnovešen, pogumen, delaven, vzdržljiv. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje, lenobnost, dominantnost, agresivnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, neprimerno socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Po naravi je agresiven. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in je do njih izredno zaščitniški. Otroke ima zelo rad, do njih je zelo nežen in uživa v igri z njimi. Do tujcev je nezaupljiv in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. S poznanimi živalmi se dobro razume, če je pravilno socializiran, do nepoznanih (predvsem psov) je lahko agresiven in napadalen. Lastnik mora biti zelo izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljivi sta zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti (živahni in dolgi sprehodi, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.