MUDHOL – CARAVAN

(Caravan Hound, Karwani, Mudhol Hound, Mudhol Dog, Maratha Hound, Pashmi Hound, Lahori Pashmi, Pashmi, Pisuri Hound )

 

MUDHOL HOUNDRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 68 do 72 cm
– samica meri od 64 do 68 cm
Teža: od 22 do 28 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indija (planota Deccan, ki obsega pokrajine Maharashtra, Karnatake, Andhra Pradesh). Pasma je zelo stara. Njegov neposredni prednik je Saluki, poleg tega pa še drugi psi, ki so na to področje prispeli s karavanami s področja Mongolije, Irana, Afganistana in Arabije. Z načrtno vzrejo so želeli vzrediti psa, ki bil odličen lovec, poleg tega pa tudi odporen na značilno podnebje. Uporabljali so ga za lov in varovanje. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Mudhol velik, vitek, mišičast, skladno grajen pes. Glava je ozka in dolga, med ušesi široka, gobec je poševno oblikovan. Ima močne in dolge čeljusti. Noge so visoke. Hrbet je dolg, širok, mišičast in rahlo ukrivljen. Obstaja v dveh variantah. Dlaka je kratka, gladka ali svilnata in gosta, daljša po ušesih, nogah in repu. Lahko je enobarven, po drugi varianti pa ima po nogah, stegnih, repu in ušesih posamezne lise. Barva dlake: črna, čokoladna, bela, siva, peščeno rjava, progasta. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo in kopanje, kadar je nujno potrebno. Slabo prenaša mrzlo in vlažno podnebje, zato ga je potrebno pred mrazom zaščiti z oblačilom in obuvalom.

 

MUDHOL HOUND

Karakter pasme

Po naravi je Mudhol inteligenten, učljiv, vodljiv, zelo pogumen, samostojen, samozavesten, umirjen, odličen lovec, zelo zaščitniški (predvsem do lastnik), dober čuvaj, aktiven, zelo hiter, delaven, vzdržljiv, vztrajen, zvest, družaben, odličen tekač, prijazen, ljubeč, eleganten. Zelo slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: preveč zaščitniško vedenje, dominantnost, destruktivno vedenje, neposlušnost, agresivnost – pogojen delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, prepozno socializacijo, preveliko osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika je izredno navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad. Do tujcev je zadržan in ne prenaša, da bi se ga dotikali. Odnos do poznanih živali je dober, nepoznane (predvsem manjše živali) mu pomenijo plen. Potrebna je zgodnja socializacija. Lastnik mora biti izkušen, odločen, umirjen, dosleden, avtoritativen, prijazen, spoštljiv, potrpežljiv, vztrajen, aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim in velikim vrtom. Bivanje v stanovanju je možno, vendar ni najbolj priporočljivo. Potrebuje veliko gibanja, veliko druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

KCI (Kennel Club of India)
INKC (Indian National Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
AKC (American Kennel Club)