NOVOGVINEJSKI DINGO

(New Guinea Singing Dog, Neuguinea Dingo, Perro Cantor de Nueva Guinea, Chien Chanteur, New Guinea Highland Dog, Hallstrom Dog, Bush Dingo, New Guinea Wild Dog)

 

NOVOGVINEJSKI DINGORedke pasme psov

Velikost: od 31 do 46 cm
Teža: od 9 do 14 kg
Življenjska doba: od 15 do 20 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nova Gvineja, kjer velja za avtohtono pasmo. Pasma je stara, saj je obstajala že pred 15.000 leti. Njegovi predniki so psi, ki so jih udomačili iz azijskih volkov. Pasma je bila zaradi križanja z psi drugih vrst pred izumrtjem, dokler niso v drugi polovici 20. stoletja pričeli z načrtno vzrejo. Pasma je ponovno ogrožena in slabo poznana. Nastopa v vlogi mrhovinarja in spremljevalca. Ni priporočljiv kot družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Novogvinejski Dingo majhen do srednje velik, vitek, čvrst, skladno grajen pes. Po videzu spominja na lisico. Dlaka je kratka, gosta in trda. Barva dlake: bela, rdečkasto rjava, različni odtenki rdeče. Dovoljene so posamezne bele oznake (po gobcu, obrazu, vratu, ramenih, trebuhu, nogah in na konici repa), ki ne smejo presegati ene tretjine celotnega kožuha. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi.

 

NOVOGVINEJSKI DINGO

Karakter pasme

Po naravi je Novogvinejski Dingo zelo inteligenten, težko učljiv, dober čuvaj, odličen lovec, spreten, aktiven, živahen, pozoren na dogajanje v okolici, radoveden, raziskovalen, prilagodljiv, vzdržljiv, prijazen, zelo odporen. Dobro ima razvite vse čute. Značilno zanj je enolično, žalostno (precej srhljivo) tuljenje. Glede na to, da ima prvinski lovski nagon, je vzgoja izredno zahtevna. Negativne lastnosti: neposlušnost, agresivnost, pretirana vznemirjenost – pogojeno predvsem z značajem, delno tudi z vzgojo in slabo socializacijo. Na lastnika je navezan, če je pravilno socializiran. Za druženje z otroki je neprimeren. Do tujcev je nezaupljiv, lahko tudi agresiven. Ob primerni socializaciji se lahko druži z drugimi psi, čeprav navadno prevlada agresivno vedenje. Lastnik mora biti izredno izkušen, odločen, dosleden, samozavesten, avtoritativen, prijazen, fizično aktiven in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, izključno na podeželju. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, trening, igre) ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

UKC (United Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
CKC (Continental Kennel Club)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
DRA (Dog Registry of America, Inc)