NOVOZELANDSKI BULDOG

(New Zealand Bulldogge, Manukau Bulldogge)

 

NOVOZELANDSKI BULDOGRedke pasme psov

Velikost: okoli 50 cm
Teža: ni določena
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nova Zelandija. Pasma je stara. Okoli leta 1800 so britanski vojaki s seboj pripeljali različne vrste buldogov, ki predstavljajo prednike te pasme. Pasma je redka in slabo poznana celo v svoji domovini (vzredijo okoli 70 psov letno). Nastopa v vlogi čuvaja premoženja, lovskega in družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Novozelandski Buldog močan, mišičast, atletsko grajen pes. Dlaka je kratka, gosta in gladka. Barva dlake: različne barve, zaželena lisasta varianta, dovoljene manjše bele oznake. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

NOVOZELANDSKI BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Novozelandski Buldog inteligenten, učljiv, prijazen, delaven, dober čuvaj, dober lovec, zaščitniški, teritorialen, zvest, družaben, aktiven, igriv, gibčen, močan, pogumen. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje, lenobnost, dominantnost, agresivnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, neprimerno socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in je do njih izredno zaščitniški. Otroke ima zelo rad, do njih je zelo nežen in uživa v igri z njimi. Do tujcev je nezaupljiv in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. S poznanimi živalmi se dobro razume, če je pravilno socializiran, do nepoznanih (predvsem psov) je lahko agresiven. Lastnik mora biti zelo izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljivi sta zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti (živahni in dolgi sprehodi, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.