OVČAR SHILOH

(Shiloh Shepherd)

 

OVČAR SHILOHRedke pasme psov

Velikost: od 71 do 76 cm
Teža: od 36 do 59 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je stara. Njegovi neposredni predniki so nemški ovčarji. Kot samostojna pasma je priznana od leta 1990, ko je bila ločena od Nemškega ovčarja. Pasma je maloštevilna in slabo poznana. Nastopa kot družinski pes. Dobre rezultate dosega v kinoloških športih (poslušnost, agility).

 

Opis pasme

Po obliki je Ovčar Shiloh močan, čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Po videzu spominja na Nemškega ovčarja, čeprav je večji in težji. Dlaka je srednje dolga (do 12 cm), gosta, trda, gladka ali rahlo valovita. Od vratu do prsi ima močno grivo. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: rjava in črna ter posamezna območja sive dlake. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

OVČAR SHILOH

Karakter pasme

Po naravi je Ovčar Shiloh zelo inteligenten, zelo učljiv, poslušen, odziven, pogumen, aktiven, miren doma, samozavesten, stabilen, uravnovešen, zvest, družaben, iznajdljiv, prilagodljiv, zaščitniški, prijazen, družaben, zvest, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, izredno delaven, močan, vzdržljiv, prijazen, ljubeč. Slabo prenaša daljšo odsotnost družinskih članov. Možne negativne lastnosti: nemirnost, destruktivno vedenje – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z neprimerno vzgojo, slabo socializacijo, preveliko osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti odločen, dosleden, umirjen, samozavesten, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, trening, igre, različne zaposlitve) ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je načeloma zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, alergije kože, srčne bolezni, prebavne težave, krvne bolezni, težave z želodcem.

 

Pasma je registrirana pri:

TSSR (The Shiloh Shepherd Registry)
NSBR (National Shiloh Breed’s Registry)
SSBA (Shiloh Shepherd Breeders Association)
ARBA (American Rare Breed Association)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
NKC (National Kennel Club)
ISSR (International Shiloh Shepherd Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
SSDCA ( Shiloh Shepherd Dog Club of America)