RAJAPALAYAM

(Rajapalayam Dog, Rajapalayam Hound, Paleiyakaran, Poligar Hound)

 

RAJAPALAYAMRedke pasme psov

Velikost: od 65 do 75 cm
Teža: od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indija (mesto Ralapalayam). Pasma je stara, saj naj bi obstajala že v 17. stoletju. Spada med avtohtone indijske pasme. Zelo je bil priljubljen med indijskimi aristokrati. Uporabljali so ga za lov (divji prašič, tiger) in kot čuvaja. Pomembno vlogo je imel tudi v vojnah, kot vojaški pes. V sedanjem času je čuvaj, lovski in družinski pes. Pasmi grozi izumrtje, zato so okoli leta 1980 pričeli z načrtno vzrejo.

 

Opis pasme

Po obliki je Rajapalayam velik, vitek, močan, mišičast, skladno grajen pes. Glavo nosi visoko dvignjeno. Njegova hoja je elegantna in spominja na hojo konja. Po videzu spominja na Nemško dogo. Dlaka je kratka, gosta in mehka. Barva dlake: najbolj cenjena je mlečno bela (roza nos in zlate oči), črna, rjava. Prisotne so lahko posamezne lise, ki se pojavijo pri starosti okoli 2,5 meseca. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

RAJAPALAYAM

Karakter pasme

Po naravi je Rajapalayam inteligenten, učljiv, poslušen, vodljiv, hiter, močan, delaven, prijazen, ljubeč, nežen, zvest, družaben, odličen lovec, odličen čuvaj, zaščitniški, teritorialen, oster, vztrajen, vzdržljiv, odporen, zelo pogumen, prilagodljiv, radoveden. Možne negativne lastnosti: napadalnost, agresivnost, pretirano lajanje in zavijanje – pogojeno z značajem ter tudi z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Do tujcev je zelo zadržan in ne prenese, da se ga dotikajo – v tem primeru lahko postane napadalen. Z drugimi živalmi se navadno ne razume, saj je do njih napadalen. Nujna je zgodnja socializacija. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, psihično stabilen, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, na razpolago mora imeti dovolj prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju, saj potrebuje veliko prostora in svobode. Poleg velike količine gibanja, potrebuje tudi dovolj druženja ter ostalih fizičnih in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: naglušnost (predvsem pri belih psih), gluhost (pri mladičih bele barve, ki imajo modre oči).

 

Pasma je registrirana pri:

KCI (Kennel Club of India)