RAMPURSKI HRT

(Rampur dog, Rampur Greyhound, Rampuri, Rampuree)

 

RAMPURSKI HRTRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 60 do 75 cm
– samica meri od 55 do 60 cm
Teža: od 27 do 30 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indija (mesto Rampur). Pasma naj bi obstajala več kot 300 let. Vzredili so jo v času vladavine kralja Ahmeda Ali Khan Bahadurja, s križanjem Tazija, Afganistanskega in Angleškega hrta. Uporabljali so ga za lov na šakale, jelene, leoparde, leve, panterje in tigre. V sedanjem času je predvsem družinski pes. Po letu 1947 se je zanimanje za lov zmanjšalo, poleg tega je prišlo tudi do križanja z drugimi psi, zaradi česar je ostalo le še manjše število čistokrvnih predstavnikov te pasme. Po nekaterih podatkih naj bi bila pasma na robu izumrtja.

 

Opis pasme

Po obliki je Rampurski hrt velik, vitek, močan, mišičast, skladno grajen pes. Lobanja je široka, čeljusti ima zelo močne. Prste na nogah ima oblikovane na poseben način, ki mu omogočajo dober oprijem (kot pri mačkah). Dlaka je kratka, priležna, zelo redka (videti je kožo) in gladka. Barva dlake: črna, rjava, bela, siva, progasta. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga slabše varuje pred vremenskimi vplivi.

 

RAMPURSKI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Rampurski hrt zelo pogumen, hiter, vzdržljiv, odličen tekač, neutruden, vztrajen, odporen, močan, Po naravi je inteligenten, učljiv, vodljiv, poslušen, odličen lovec, izredno močan, prijazen, ljubezniv, tovariški, zvest, družaben, občasno lenoben, aktiven, izredno hiter, odličen tekač, vzdržljiv, vztrajen, prilagodljiv, zelo pogumen, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, zelo zaščitniški, samostojen, ljubeč. Možne negativne lastnosti: preveč zaščitniški, agresivnost, destruktivno vedenje, nezainteresiranost – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, do njih je nežen in ljubeč. Pri manjših otrocih je priporočljiv nadzor odrasle osebe, saj še ne obvladajo pravilnega ravnanja s psom. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji se dobro razume s poznanimi živalmi, nepoznane živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, na razpolago mora imeti dovolj prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, visoko ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju, saj potrebuje veliko prostora in svobode. Bivanje v stanovanju ni primerno. Poleg velike količine gibanja, potrebuje tudi dovolj druženja ter ostalih fizičnih in umskih aktivnosti. Na sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je načeloma zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: napihnjenost želodca, kostni rak, kožne alergije. Psu je potrebno zagotoviti mehko in od tal privzdignjeno ležišče, da zaradi njegove vitke postave ne bi prišlo do poškodb kože in sklepov. Priporočljiva je hrana, ki je bogata z vitaminom A. Opozoriti je potrebno, da imajo psi že po naravi v krvi višje število rdečih krvnih celic, na kar je potrebno opozoriti veterinarja, da ne bi prišlo do napačne diagnoze. Ob morebitni transfuziji, je potrebno zagotoviti kri hrta.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)
KCI (Kennel Club of India)