ŠINUK

(Chinook)

 

ŠINUKRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 58 do 69 cm
– samica meri od 53 do 64 cm
Teža: – samec okoli 32 kg
– samica okoli 25 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA, New Hampshire. Njegov neposredni prednik je pes z imenom Chinook, ki se je skotil leta 1917. Nadaljnja vzreja je potekala s križanjem grenlandskega huskya, nemškega in belgijskega ovčarja. Nastopa kot delovni (vleka sani, reševanje, iskanje preživelih) in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih (poslušnost, agility, sledenje).

 

Opis pasme

Po obliki je Šinuk kompakten, mišičast, skladno grajen pes. Oči so temno rjave ali janterjeve barve. Dlaka je srednje dolga, priležna in trda. Podlanka je mehka in gosta. Po vratu je bogato poraščen. Barva dlake: zlato rjava. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

ŠINUK

Karakter pasme

Po naravi je Šinuk inteligenten, dobro učljiv, zelo delaven, poslušen, živahen, igriv, aktiven, uravnotežen, prijazen, dostojanstven, družaben, ljubek, izredno zvest, ubogljiv, vodljiv, ustrežljiv, prilagodljiv, vzdržljiv, nežen. Možne negativne lastnosti: pretirana plašnost, anksioznost – pogojeno z nepravilno in prepozno socializacijo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in slabo prenaša njihovo daljšo odsotnost. Otroke ima zelo rad in je do njih ljubeč. Odnos do drugih živali je dober, saj je bil vzrejen za delo v skupini. Do tujcev je prijazen. Lastnik mora biti odločen, samozavesten, dosleden, prijazen, fizično aktiven, na razpolago mora imeti dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Pri vzgoji je potrebno uporabljati izključno pozitivno motivacijo. Pomembna je zgodnja socializacija in vzgoja. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Bivanje v pesjaku ni priporočljivo, saj težko prenaša izoliranost od družine. Potrebuje dovolj dnevnega gibanja (sprehodi, tek, trening, igre) in drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je načeloma zdrava, možne so nekatere zdravstvene težave: težave z očmi, displazija kolkov, težave s kožo.

 

Pasma je registrirana pri:

UKC (United Kennel Club)
ARBA (American Rare Breed Association)
FORB (Federation of Rare Breeds)
CKC (Continental Kennel Club)
CWNBC (Chinooks Worldwide – National Breed Club)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ACR (American Canine Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)
AKC (American Kennel Club)