SRBSKI SYLVAN – ZMAJ

(Serbian Sylvan Dog – Dragon, Sylvans)

 

SRBSKI SYLVANRedke pasme psov

Velikost: okoli 70 cm
Teža: skladna z višino
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Srbija. Ime je dobil po pokrajini Sylvanija. Razširjen je bil na področju Balkana in tudi drugje. Pasma je stara, saj obstaja že več stoletij. Po nekaterih mnenjih, ki niso dokazana, bi lahko bili njegovi predniki Šarplaninec, Tornjak, Kavkaški ovčar, Epirski molos, Tibetanski mastif in druge vrste molosov. Značilnosti Srbskega Sylvana se kažejo v nekaterih novejših evropskih pasmah (Hovawart, Boseron, Rotweiler). Uporabljali so ga kot pastirskega, lovskega in vojnega psa ter čuvaja živine in lastnine. Dobro je prilagojen za delo in bivanje na zahtevnih gorskih terenih ob različnih vremenskih vplivih. Pasma je ogrožena, predvsem zaradi križanja z drugimi pasmami.

 

Opis pasme

Po obliki je Srbski Sylvan velik, mišičast, močan, atletsko grajen pes. Prsi so globoke, glava ozka, gobec dolg. V leglo je navadno od 2 do 3 mladiči. Dlaka je kratka, redkeje dolga, ravna, trda in gosta. Podlanka je gosta in mehka. Barva podlanke: črna, siva, rdeča, rdeče rjava ali lisasta. Barva dlake: črna, črno rjava, rdeča, rumeno rjava, progasta, tribarvna. Po nogah in prsih so lahko prisotne bele lise. Bele oznake po glavi so sprejemljive, vendar niso preveč zaželene. Močno izraženi ožigi nad očmi so zelo zaželeni. Dlaka ga dobro varuje pred poškodbami in vplivi vremena. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

SRBSKI SYLVAN

Karakter pasme

Po naravi je Srbski Sylvan inteligenten, samostojen, delaven, aktiven, zadržan, tih, uravnovešen, pogumen, odličen čuvaj, dober lovec, zaščitniški, zvest, borben, vztrajen, vzdržljiv, odporen, pozoren na dogajanje v okolici. Možne negativne lastnosti: agresivnost, napadalnost, preveč zaščitniški, neposlušnost – pogojeno z značajem, kot tudi z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Dobro ima razvit čut za voh. Značilno za pasmo je, da so samice v primerjavi s samci bolj aktivne in delavne. Sposoben je hitrega teka, poleg tega je zelo gibčen (visoki skoki, plezanje). Na lastnika je izredno navezan, ostale družinske člane ima rad. Do tujcev je zadržan. Odnos do nepoznanih psov ni najboljši, lahko je celo napadalen. Lastnik mora biti zelo izkušen, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, odločen, dosleden, avtoritativen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, dobro ograjenim vrtom, izključno na podeželju. Bivanje v stanovanju in v urbanem okolju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, stalno zaposlitev, druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.