STAROBOSTONSKI BULDOG

(Olde Boston Bulldogge, Boston Bull, Boston Bulldog, Old Boston Bulldog)

 

STAROBOSTONSKI BULDOGRedke pasme psov

Velikost: od 30,5 do 38 cm
Teža: od 11,3 do 20,3 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Njegov neposredni prednik je starodavni Bostonski buldog, po katerem je ohranil prvotno obliko in značilnosti. Drugi prednik je Bostonski terier z okroglo glavo. Uporabljali so ga kot čuvaja in delovnega psa na kmetijah. V sedanjem času je predvsem družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Starobostonski Buldog majhen do srednje velik, čvrst, mišičasto grajen pes. Glava je kompaktna in okrogla. Dlaka je kratka, gladka in gosta. Barva dlake: črna, črno bela, jetrna, rjava, rumeno rjava, rdeča, modra – pri vseh barvnih kombinacijah mora biti prisotna tudi bela barva. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo, redno čiščenje kožnih gub in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga slabo ščiti pred večjimi vremenskimi vplivi.

 

STAROBOSTONSKI BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Starobostonski Buldog inteligenten, hitro učljiv, samozavesten, zvest, uravnovešen, vreden zaupanja, delaven, živahen, odličen čuvaj, zaščitniški, teritorialen, družaben, prijazen, ljubeč, željan pozornosti in pohvale, ustrežljiv, aktiven, v stanovanju miren. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje, lenobnost, dominantnost, agresivnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, neprimerno socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. S poznanimi živalmi se dobro razume, če je pravilno socializiran. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, ravno tako pa se prilagodi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti (živahni in dolgi sprehodi, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

NDRRB (National Dog Registry For Rare Breeds)
IOEBA (Olde English Bulldogge Association)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
UCA (United Canine Association)
AKC (American Kennel Club)