TAIGAN

(Kirgiz borzoi, Kyrgyz Borzoi, Kyrgyzskaya Borzaya Taigan)

 

TAIGANRedke pasme psov

Velikost: – samec meri okoli 65 cm
– samica meri okoli 60 cm
Teža: skladna z višino
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Kirgizija (od leta 1991, ko se je osamosvojila, prej Sovjetska zveza). Spada v družino vzhodnih hrtov. Pasma je stara, saj naj bi njegovi predniki obstajali že v 16. stoletju. Med nomadi je bil zelo priljubljen. Uporabljali so ga za lov (srnjad, volkovi, lisice) in čuvanje živine ter imetja. Prilagojen je za bivanje in delo v ekstremnih vremenskih razmerah in zahtevnih gorskih terenih. Pasma je po vsej verjetnosti primitivna, saj se zaradi oddaljenosti ni mešala z drugimi pasmami. Z načrtno vzrejo so pričeli leta 1964. Pasma je maloštevilna (pred izumrtjem) in izven domovine slabo poznana. V sedanjem času nastopa kot lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Značilno zanj je, da ima dobro razvita pljuča, ki mu omogočajo bivanje in delo na velikih višinah (do štiri tisoč m nadmorske višine). Po obliki je Taigan srednje velik, vitek, mišičast, močnih kosti, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga ali dolga, gosta, mehka in rahlo skodrana. Barva dlake: črna, črno bela, siva, rjava, rumena, rjavo rumena, bela. Dovoljene so posamezne (manjše) bele lise. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

TAIGAN

Karakter pasme

Po naravi je Taigan inteligenten, učljiv, ubogljiv, poslušen, odziven, prilagodljiv, odporen, vzdržljiv, dober tekač, hiter, gibčen, zvest, družaben, prijazen, radoveden, igriv, zabaven, energičen, ustrežljiv, željan pozornosti in pohvale, občutljiv na kritiko in trdo vzgojo. Možne negativne lastnosti: pretirana čustvena občutljivost, destruktivno vedenje, pretirano lajanje in cviljenje, neposlušnost, nezainteresiranost – pogojeno z značajem, predvsem pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Dobro ima razvita vsa čutila. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in je do njih zelo nežen. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji ni problemov v odnosu do drugih živali. Pri manjših in prostoživečih živalih lahko prevlada lovski nagon. Nujna je zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (sprehod, tek, igre, trening, zaposlitev) ter ostalih umskih in fizičnih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je načeloma zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: alergije na zdravila in anestetike, rak, težave s testisi.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)