TAZI

(Anadolu Sultan Tazisi, Sultan Tazisi, Turkish Greyhound)

 

TAZIRedke pasme psov

Velikost: od 60 do 70 cm
Teža: okoli 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Turčija. Pasma je stara, saj dokazano obstaja od 16. stoletja. Uporabljali so ga za lov na zajce, ptice in lisice, kot pastirskega psa in čuvaja. Pasma je maloštevilna in izven domovine slabo poznana. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Ločimo dva tipa:

– prvi tip ima kratko, gosto in svilnato dlako. Dlaka jih dobro varuje pred vročino. Prisoten je predvsem v nižjih predelih oziroma na geografsko manj zahtevnih predelih. Ta tip psa je po obliki malo nižji in ima daljše telo.

– drugi tip ima srednje dolgo, gosto in svilnato dlako ter podlanko, ki je gosta in mehka. Dlaka jih dobro varuje pred mrazom. Prisoten je v višjih predelih, kjer je teren zahteven in močno razgiban. Telo je bolj kvadratne oblike.

Po obliki je Tazi srednje velik, vitek, skladno grajen pes. Prsi so široke, glava ozka, dolg rep in dolge noge. Barva dlake: rjava, rumeno rjava, črno rjava, rdeča, bela, črna, progasta. Na obrazu ima lahko črno ali belo masko. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

TAZI

Karakter pasme

Po naravi je Tazi inteligenten, učljiv, vodljiv, igriv, gibčen, spreten, odličen lovec, zelo hiter tekač (do 65 km/h), vztrajen, vzdržljiv, zvest, prijazen, družaben, pozoren na dogajanje v okolici, pogumen. Laja zelo redko. Možne negativne lastnosti: agresivnost, neposlušnost, destruktivno vedenje – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad. Do tujcev je zadržan. Ob pravilni socializaciji je odnos do drugih živali dober, razen do prostoživečih, ki mu pomenijo plen. Lastnik mora biti odločen, dosleden, spoštljiv, prijazen, fizično aktiven, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih aktivnosti (sprehod, tek, trening, igre, zaposlitev). Na sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav. Poudariti je potrebno, da aktivnosti pri mladiču ne smejo biti pretirane, saj bi lahko zaradi krhkega okostja prišlo do poškodb.