TELEOMIAN

(Malesian Teleomian)

 

TELEOMIANRedke pasme psov

Velikost: od 38 do 46 cm
Teža: od 8 do 13 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Malezija, kjer je registriran kot avtohtoni pes. Pasma je primitivna in naj bi obstajala že od 17. stoletja. Uporabljali so ga kot lovskega psa na škodljivce (podgane, miši, kače) in pri lovljenju rib. Leta 1963 so ga odkrili antropologi, ki so raziskovali to področje ter ga poimenovali po reki Telom. Po nekaterih raziskavah bi lahko bil manjkajoči člen med Dingom in Basenjiem. Njegova sorodnika naj bi bila Dingo in Novogvinejski dingo. Leta 1970 so pričeli z načrtno vzrejo v ZDA; ta linija poteka ločeno od malezijske. Pasma je maloštevilna in slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Teleomian srednje velik, podolgovat, čvrst, skladno grajen pes. Značilen zanj je modrikast jezik. Samica koti enkrat letno. Dlaka je kratka, gosta, gladka in trda. Barva dlake: rjavo bela, črno bela, črno rjava. Dovoljena je črna maska in večje bele lise. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

TELEOMIAN

Karakter pasme

Po naravi je Teleomian zelo inteligenten, učljiv, ubogljiv, poslušen, pozoren na dogajanje v okolici, dober lovec, pogumen, vztrajen, odporen, prijazen, družaben, zvest, radoveden, živahen, dober iskalec, igriv, dober tekač, prilagodljiv, spreten, gibčen, zelo previden, zaveda se nevarnosti, vzdržljiv, delaven. Možne negativne lastnosti: ravnodušnost, destruktivno vedenje, neprilagodljivost, rad koplje jame – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Zaradi posebne oblike tac, lahko pleza, odpira vrata – uporablja jih na enak način kot ljudje roke. Njegovo lajanje oziroma tuljenje je zelo posebno. Značilno zanj je tudi, da se zaveda, katere rastline in situacije so zanj škodljive in se jih zato izogiba. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in slabo prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima rad in je do njih nežen. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih živali je dober. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, igre, trening, zaposlitev), druženja in drugih fizičnih ter umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je dokaj zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, izpah pogačice, težave z očmi, rak, vnetja ušes, napihnjenost želodca.

 

Pasma je registrirana pri:

APRI (American Pet Registry, Inc.)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
TDC (Telomian Dog Club)
MDC (Malaysia Dog Club)