TIBETANSKI KYI APSO – TIBETANSKI BRADATI MASTIF

(Tibetan Kyi Apso)

 

TIBETANSKI KYI APSORedke pasme psov

Velikost: od 61 do 71 cm
Teža: okoli 37 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je področje Tibeta. Pasma je stara in spada med primitivne. Obstajala naj bi že od 17. stoletja. Uporabljali so ga za varovanje živine in imetja. Dobro je prilagojen za ekstremne vremenske razmera na zahtevnih gorskih terenih. Pasma je redka in slabo poznana. Nastopa kot čuvaj in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Tibetanski Kyi Apso velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je dolga, gosta, čvrsta in trda. Podlanka je gosta in mehka. Po obrazu je močno odlakan. Barva dlake: črna in rjava, črna in bela, bela in krem, zlata, bela, srebrna, mahagoni, čokoladno rjava, večbarvna. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi. Vročino slabše prenaša.

 

TIBETANSKI KYI APSO

Karakter pasme

Po naravi je Tibetanski Kyi Apso zelo inteligenten, ljubeč, prijazen, samostojen, neodvisen, ljubezniv, očarljiv, zvest, družaben, iznajdljiv, igriv, odporen, gibčen, dober tekač, hiter, odličen lovec, učinkovit, vzdržljiv, pogumen, energičen, odličen čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, zaščitniški, teritorialen, delaven. Njegovo lajanje je globoko in zvočno. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje; neposlušnost, trmoglavost, dominantnost – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in slabo prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima rad in je do njih nežen. Do tujcev je nezaupljiv in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. Odnos do drugih živali je dober. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, igre, trening, zaposlitev), druženja in drugih fizičnih ter umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.