Pasme psov

Zbrane in opisane vse pasme psov. Za boljšo preglednost smo jih razdelili v različne kategorije: Pasme psov po FCI skupinah, Pasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu, Redke pasme psov, Hibridne pasme ter Izumrle pasme.

Pasme psov po Fci skupinah

Pasme psov po Fci skupinah

 

Za vas zbrali in opisali pasme, ki so FCI priznane. FCI (Federation Cynologique Internationale) je največje mednarodno združenje nacionalnih kinoloških zvez in klubov s sedežem v Thuinu (Belgija), ki združuje 84 zvez ter pogodbenih članic (po ena organizacija na državo). Nastala je leta 1911, ustanovne članice so bile Nemčija, Avstrija, Belgija, Francija in Nizozemska. Slovenijo v FCI zastopa Kinološka zveza Slovenije.

Cilj zveze je vzreja čistokrvnih pasemskih psov. V ta namen so vzpostavili klasifikacijo pasem in standarde zanje, ki so napisani po enotnem modelu in so splošno prepoznani kot FCI standardi.

Pasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu

Pasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu

 

Obstaja veliko pasem, ki jih FCI ne priznava, vendar pa jih priznavajo druge organizacije ter klubi po svetu. Gre za pasme, ki niso zelo pogoste, nekatere zelo slabo poznane izven njihove države. Za vas smo pobrskali tudi za temi kužki ter izbrali osnovne informacije o njih.

Redke pasme psov

Redke pasme psov

 

Veliko pasem po svetu je popolna neznanka za večino ljudi. Določene pasme štejejo zelo malo število predstavnikov svoje vrste, nekatere pa so celo že skoraj pred tik izumrtjem. Odločili smo se, da poiščemo te pse, tudi tiste, še najbolj skrite pasme, ter vam jih predstavimo.

Hibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Hibridne pasme psov – Designerske pasme psov

 

Ko smo brskali za informacijami smo naleteli na hibridne, designerske pasme. Po nekaterih prepričanjih naj bi bili to mešanci, spet drugi pa jih predstavljajo kot prave pasme. Za vas smo napisali kratek povzetek o teh psih, kaj na to pravijo strokovnjaki ter kaj vzreditelji, zraven pa smo dodali še opise nekaterih najpogostejših predstavnikov teh pasem.

Izumrle pasme psov

Izumrle pasme psov

 

Veliko psov je zaradi želje po novih (drugačnih) pasmah izumrlo. Vsi ti psi so potomci današnjih pasem in brez njih nebi imeli psov, kakršne imamo danes, zato smo se odločili, da vas spomnimo tudi na njih. Čeprav jih več ni, del njih še vedno živi v naših današnjih prijateljih.