Hibrid American Wolfdog – Wolfdog – Wolf-dog hybrid

Hibrid Wolfdog –>

 

 

American Wolfdog – Wolfdog – Wolf-dog hybrid

 

 

WolfdogHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: – samec meri od 66 do 84 cm
– samica meri od 63,5 do 81 cm
Teža: – samec od 30 do 46,5 kg
– samica od 26 do 37 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

Zgodovina pasme

Pasma je nastala s križanjem volka in psa (navadno Malamuta, Huskya in Nemškega ovčarja). Nekateri strokovnjaki menijo, da je izraz »hibridna pasma« nepravilen, saj hibridna pasma navadno pomeni psa, ki je nastal iz dveh čistokrvnih psov. V nekaterih državah je lastništvo teh psov prepovedano. Nastopa kot družinski pes, čeprav po mnenju nekaterih strokovnjakov ni primeren. Mnenja o primernosti te pasme so različna. Ameriški volčji pes ne spada med čistokrvne pasme psov, zato se ga tudi ne more registrirati pri večjih pasjih organizacijah, kot so FCI ali AKC.

Opis pasme

Po obliki je Wolfdog srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta in trda. Barva dlake: siva, bela, črna ter druge barve in barvne kombinacije. Dlaka ga dobro varuje pred različnim vremenskimi razmerami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

Karakter pasme

WolfdogPo naravi je Wolfdog zelo inteligenten, težje učljiv, slabše vodljiv, plašen, sramežljiv, hiter, glasen, gibčen, mladiči so igrivi in prilagodljivi, odličen čuvaj, zelo teritorialen, čustveno občutljiv, samostojen, neodvisen, vzdržljiv, energičen, aktiven, prijazen, zabaven. Možne negativne lastnosti: agresivnost, neobvladljivost, dominantnost, nepredvidljivost, pretirana plašnost, trmoglavost, neposlušnost – v največji meri pogojeno z značajem, deloma tudi z neprimerno vzgojo, prepozno socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Čute za vid, voh in sluh ima izjemno razvite. Omeniti je potrebno, da volk v naravi živi v krdelu, zato se potomec težko privadi individualnemu življenju. Na lastnika je zelo navezan. Druženje z otroki ni priporočljivo. Tuje ljudi slabo sprejema. Odnos do drugih živali ni dober. Pasma se ne priporoča za ljudi, ki niso strokovnjaki s področja kinologije, saj potrebuje posebno obravnavo. Njegovi geni prostoživeče živali so zelo močni, zato je težje obvladljiv in se težko pokori. Lastnik mora biti izredno izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven (lovec, športnik), zelo potrpežljiv, samozavesten, čustveno zrel, odgovoren, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Tipične značilnosti volka se pokažejo pri starosti okoli 18 mesecev, dozori pri starosti okoli 3 let. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim velikim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, igre, trening, zaposlitev), druženja in drugih fizičnih ter umskih dejavnosti. Na sprehodu je nujna uporaba povodca.

Zdravje pasme

Pasma je načeloma zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave, ki so podedovane od prednikov. Opozoriti je potrebno, da ima navadno posebne prehranske potrebe.

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc)
UCA (United Canine Association)

Hibrid Border Doodle

Hibrid Border Doodle –>

 

Border Doodle, Borderdoodle, Bordoodle, Border Poodle

 

 

Border DoodleHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: od 35 do 48 cm
Teža: od 7 do 12 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Nastal je s križanjem Border Collie in standardnega pudlja in je t.i. hibrid. Oblika, značaj in zdravje so pogojeni s tem, katere značilnosti posamezne pasme prevladajo. Nastopa v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Border Doodle srednje velik pes. Dlaka je lahko dolga ali kratka, ravna ali skodrana, svilnata, mehka. Barva dlake: črna, bela, čokoladna, smetanasta. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

Border Doodle

Karakter pasme

Po naravi je Border Doodle inteligenten, hitro učljiv, aktiven, energičen, družaben, ljubeč, prijazen, srečen, zabaven, igriv, delaven, pogumen, dober čuvaj, zvest, radoveden. Slabo prenaša osamljenost. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Z otroki se dobro razume. V odnosu do drugih psov in domačih živali ni težav. Lastnik mora biti odločen, dosleden, vztrajen, iznajdljiv, prijazen, ljubeč, pri vzgoji mora uporabljati izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z vrtom. Potrebuje dovolj zmernega gibanja, druženja in drugih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma ima lahko posamezne gensko pogojene bolezni, ki so podedovane od obeh prednikov.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DDKC (Designer Dogs Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
DBR (Designer Breed Registry)

Hibrid Bolonoodle

Hibrid Bolonoodle –>

 

Bolonoodle

 

 

BolonoodleHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: ni določena
Teža: od 2,5 do 4 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je hibridna in je nastala s križanjem Bolonjca in Miniaturnega kodra. Nastopa v vlogi družinskega psa. Pasma je maloštevilna in slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Bolonoodle majhen, čvrst, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, mehka, svilnata, lahko valovita ali kodrasta. Barva dlake: različne barve in barvni odtenki. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

Bolonoodle

Karakter pasme

Po naravi je Bolonoodle inteligenten, učljiv, ljubeč, zvest, pozoren, prijazen, vodljiv, ubogljiv, družaben, željan pozornosti in pohvale, nežen, občutljiv. Osamljenost slabo prenaša. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je prijazen. Odnos do drugih živali je dober. Lastnik mora biti spoštljiv, odločen, dosleden, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje zmerno dnevno aktivnost (sprehodi, igre, trening) ter druge fizične in umske aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DDKC (Designer Dogs Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
DBR (Designer Breed Registry)

Hibrid BichonYorkie, Yo-Chon

Hibrid BichonYorkie –>

 

 

BichonYorkie, Yo-Chon, Yorkie-Bichon, Borkie

 

 

 

BichonYorkieHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: od 23 do 30,5 cm
Teža: od 3,5 do 5,5 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Nastal je s križanjem Bichona in Yorkshirskega terierja in je t.i. hibrid. Oblika, značaj in zdravje so pogojeni s tem, katere značilnosti posamezne pasme prevladajo. Nastopa v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je BichonYorkie majhen, skladno grajen pes. Dlaka je dolga, mehka, svilnata in skodrana ali ravna. Barva dlake: bela, rjava, črna, črno modra, rumeno zlata. Nega obsega pogosto krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ni alergena, zato je primeren za alergike in astmatike.

 

BichonYorkie

Karakter pasme

Po naravi je BichonYorkie inteligenten, vesel, igriv, prijazen, ljubeč, dobrosrčen, prilagodljiv, družaben, zvest, pustolovski, radoveden, odločen, vodljiv, pogumen, energičen, aktiven. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje – pogojeno z značajem, nepravilno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijazen. V odnosu do drugih živali ni težav. Lastnik mora biti odločen, dosleden, vztrajen, iznajdljiv, prijazen, ljubeč, pri vzgoji mora uporabljati izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z vrtom. Potrebuje dovolj vsakodnevnega gibanja, druženja in drugih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma ima lahko posamezne gensko pogojene bolezni, ki so podedovane od obeh prednikov (progresivna atrofija mrežnice, izpah pogačice, okužbe sečil). Opozoriti je potrebno, da imajo lahko težave ob cepljenjih.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DDKC (Designer Dogs Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
DBR (Designer Breed Registry)

Hibrid Bichpoo, Little White Dog

Hibrid Bichpoo –>

 

Bichpoo, Poochon, Little White Dog, Bichonpoo, Bichon-Poo, Bichoodle, Bezionpoo, Bichapoo, Bichipoo, Bichopoo, Bijonpoo, Bishonpoo, Bisonpoo

 

 

BichpooHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: od 15 do 30,5 cm
(lahko je zelo majhen (toy), majhen ali srednje velik, saj je velikost pogojena s tem, kateri od kodrov je bil uporabljen pri križanju)
Teža: od 2 do 7,5 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je hibridna in je nastala s križanjem Kodrastega bišona in kodra. Pasma je bila verjetno vzrejena leta 1990. Nastopa v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Bichpoo čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Oči so temne, smrček je lahko črn, rjav ali rožnat. V leglu je navadno od 4 do 6 mladičev. Dlaka je kratka, mehka, gosta, sijoča, lahko je valovita ali kodrasta. Barva dlake: bela, rjava, rdeča, marelična, krem, zlata, črna, modra, lahko tudi tribarvna. Dlaka je samočistilna. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

Bichpoo

Karakter pasme

Po naravi je Bichpoo inteligenten, učljiv, prijazen, zvest, igriv, šaljiv, aktiven, plemenit, vodljiv, ubogljiv, družaben, ljubeč, občutljiv, energičen, nežen, željan pozornosti, zaščitniški, čuvaj. Možne negativne lastnosti: pretirano lajanje ali cviljenje, destruktivno vedenje, anksioznost (tesnobnost), trmoglavost – povezano s preveliko osamljenostjo in neprimerno vzgojo. Osamljenost slabo prenaša. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je prijazen. Odnos do drugih živali je dober. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Lastnik mora biti spoštljiv, odločen, dosleden, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje zmerno dnevno aktivnost (sprehodi, igre, trening) ter druge fizične in umske aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: vnetje oči in ušes, alergije.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DDKC (Designer Dogs Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
DBR (Designer Breed Registry)

Hibrid Bernedoodle, Bernese Mountain Poo

Hibrid Bernedoodle –>

 

Bernedoodle, Bernese Mountain Poo

 

 

BernedoodleHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: višina ni določena in je skladna s težo.
Teža: glede na težo ločimo tri variante:
– standardni tehta od 19 kg navzgor
– srednji tehta od 7,5 do 18,5 kg
– toy tehta od 5,5 do 7,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Kanada. Pasma je hibridna in je nastala s križanjem Bernskega planšarja in kodra. Pasma obstaja od leta 2003 in ni pogosta. Nastopa v vlogi družinskega psa. Uspešen je tudi kot terapevtski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Bernedoodle čvrst, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, gosta, debela, lahko je mehka ali trda, valovita ali kodrasta. Barva dlake: črna, črna in bela, lahko s posameznimi rjavimi ali belimi oznakami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred mrzlim vremenom. V leglu je navadno od 6 do 10 mladičev.

 

Bernedoodle

Karakter pasme

Po naravi je Bernedoodle zelo inteligenten, dobro učljiv, energičen, prijazen, družaben, zvest, zabaven, aktiven, ljubeč, vesel, igriv, ubogljiv, odziven. Možne negativne lastnosti: trmoglavost – povezano z značajem in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je sprva zadržan. V odnosu do drugih živali ni težav. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, fizično aktiven, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale fizične in umske dejavnosti. Priporoča se zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z dobro ograjenim vrtom. Potrebuje dnevne sprehode, igre, trening in druge fizične ter umske aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: vnetja ušes, displazija kolkov in komolcev, težave z očmi.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)