WHIPPET – MALI ANGLEŠKI HRT (English Whippet – Snap dog)

Pasma WHIPPET – MALI ANGLEŠKI HRT –>

WHIPPET – MALI ANGLEŠKI HRT

(English Whippet – Snap dog)

WHIPPET - mali angleski hrt10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 162

Velikost: – samec meri od 47 do 51 cm
– samica meri od 44 do 47 cm
Teža: od 6,8 do 14 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma Whippet je stara, saj je bila upodobljena že na slikah v času starih Egipčanov. O nastanku pasme obstaja več teorij, ki pa niso znanstveno potrjene. Uporabljali so jih za lov na zajce in podgane, za dirke in kot spremljevalnega psa. Pasma je bila prvič predstavljena v dokumentu iz leta 1610. Pasma je bila priznana leta 1891. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1987. V sedanjem času je Whippet predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, dirka, flyball, coursing).

Opis pasme

Po obliki je Whippet srednje velik, mišičast, energičen, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gladka, nežna, gosta in priležna. Obstaja tudi dolgodlaki tip psa. Barva dlake: črno bela, rdeča, rjava, progasta, modra, smetanasta.

WHIPPET - mali angleski hrt

Karakter pasme

Po naravi je Whippet inteligenten, hiter tekač (do 56 km/h), tih, miren, prijazen, dobrosrčen, nežen, ljubeč, živahen, doma lenoben, družaben, zvest, prilagodljiv. Ima zelo izostrena čuta za voh in vid. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in želi biti čim več časa v njihovi družbi. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijazen. S primerno socializacijo dobro sprejema domače živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih fizičnih in umskih aktivnosti. Priporočljiva je uporaba povodca.

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne določene zdravstvene težave: aritmija, slabo prenašanje anestetikov.

ŠPANSKI HRT (Galgo Espanol – Spanish Greyhound)

Pasma ŠPANSKI HRT –>

ŠPANSKI HRT

(Galgo Espanol – Spanish Greyhound)

 

ŠPANSKI HRT10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 285

Velikost: – samec meri od 62 do 70 cm
– samica meri od 58 do 68 cm
Teža: od 20 do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Španija. Pasma je Španski hrt stara, saj sega v čas Rimskega imperija. Njegov izvor ni popolnoma določen, po eni izmed teorij, naj bi bili njegovi predniki galski hrt, ibiški podenco in prednik salukija ter sloughija. Prilagojen je za lov po težkem terenu in kot spremljevalca. Zelo priljubljen je bil med španskim plemstvom. Izven domovine je slabo poznan. Prvi uradni standard FCI je bil priznan v začetku 80. let prejšnjega stoletja. V današnjem času večino teh psov vzredijo na pasjih farmah, kjer živijo v obupnih higienskih razmerah in brez zdravstvene oskrbe (brez nujnih cepljenj, antiparazitikov itd.). V njegovi domovini ga uporabljajo uglavnem za lov. Ker je vzreja galgov tako “preprosta” in nenadzorovana, se njihovi lastniki po zaključeni lovski sezoni ne trudijo in ne obremenjujejo z ohranjanjem psov, ker vedo, da bodo do nove sezone zlahka dobili nove, zato so ti psi velikokrat izkoriščeni in trpinčeni do smrti.

Opis pasme

Po obliki je Španski hrt podolgovat, krhek, hrbtna linija je ukrivljena.

Glede na dlako ločimo dva tipa:

– kratka, gladka, mehka, priležna, tanka in sijoča dlaka.
– srednje dolga, resasta dlaka.

Barva dlake: črna, bela, umazano bela, rjava, rdeča, marogasta, lahko tudi druge barve v kombinaciji z belo. Mraza ne prenaša najbolje.

ŠPANSKI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Španski hrt izredno inteligenten, resen, rahlo zadržan, ponosen, samostojen, odločen, odličen tekač, hiter (do 50 km/h), eksploziven, vzdržljiv, vztrajen, gibčen, prilagodljiv, prijazen, ljubezniv, nežen, iznajdljiv, včasih svojeglav, uboga le njemu smiselne ukaze, razigran, živahen, šaljiv, energičen, zvest, močan, pogumen, miren doma, družaben, nevsiljiv. Laja zelo redko. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in je do njih nežen in ljubeč. Do tujcev je zadržan. S poznanimi živalmi, tudi mačkami, se dobro razume, nepoznane mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Prilagodi se tudi lastniku, ki ni preveč fizično aktiven. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Pes doseže polno zrelost okoli tretjega leta starosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih aktivnosti. Priporočljiva je uporaba povodca.

Ob nakupu mladiča je potrebna velika previdnost. Pred nakupom se je priporočljivo pozanimati o vzreditelju (način vzreje, kje psi bivajo, kako se ravna z njimi,…)

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav, razen v primerih, ko izhaja iz slabih (zgoraj navedenih) razmer.

ŠKOTSKI JELENAR (Deerhound)

Pasma ŠKOTSKI JELENAR –>

ŠKOTSKI JELENAR

(Deerhound)

 

ŠKOTSKI JELENAR10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 2: Ostrodlaki hrti
št. FCI standarda: 164

Velikost: – samec meri najmanj 76 cm
– samica meri najmanj 71 cm
Teža: – samec okoli okoli 45,5 kg
– samica okoli 36,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma je stara, saj je obstajala že v Starem veku. Uporabljali so jih za lov na jelene. Prilagojen je na lov v gostih goratih gozdovih. Najbolj priljubljen je bil med plemiči. Leta 1746 je pasma skoraj izumrla, vendar so jo uspeli z načrtno vzrejo ohraniti. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1987. V sedanjem času je Škotski jelenar predvsem spremljevalec, redkeje lovski pes. Dobre rezultate dosega na kinoloških tekmovanjih. Bolj, kot v matični domovini, je razširjen v Južni Afriki.

Opis pasme

Po obliki je Škotski jelenar velik, dolgih nog, močnih kosti, vitek in skladno grajen pes. Dlaka je ostra. Barva dlake: rdeča, srnje rjava, siva, črna, progasta. Dobro ga varuje pred vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

ŠKOTSKI JELENAR

Karakter pasme

Po naravi je Škotski jelenar inteligenten, učljiv, prijazen, umirjen, tih, dober čuvaj, dobrosrčen, zvest, družaben, ubogljiv, razumen, preudaren. Možne negativne lastnosti: izbirčnost pri hrani, plašnost – povezano z značajem in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je navezan. Otroke ima rad. Odnos do drugih živali je dober, razen do prostoživečih, ki mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Prilagodi se tudi lastniku, ki ni preveč fizično aktiven. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom.

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav. Posebno pozornost je potrebno nameniti odraščajočim mladičem, ki imajo tenke in krhke kosti.

SVILNATI HRT (Silken Windhound)

Pasma SVILNATI HRT –>

 

SVILNATI HRT

(Silken Windhound)

 

 

SVILNATI HRT10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 1: Dolgodlaki hrti
št. FCI standarda: zaenkrat priznan samo v Sloveniji
(Brez delovnega izpita)

Velikost: od 46 do 61 cm
Teža: od 10 do 25 kg
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma obstaja od druge polovice 20. stoletja. Vzrejen je bil, med drugim, iz Whippeta in Borzoja. Uporabljali so ga za lov, dirke in kot spremljevalnega psa. V sedanjem času je Svilnati hrt predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega na razstavah.

 

Opis pasme

Po obliki je Svilnati hrt manjši, močan, elegantno raščen pes. Dlaka je dolga, mehka, svilnata in valovita. Podlanka je gosta in mehka. Rep, uhlji in sprednja stran nog je poraščene s kratko dlako. Po repu in zadnji strani prednjih tac ima rese. Barva dlake: vse barvne variante. Nega obsega redno krtačenje, česanje in kopanje po potrebi. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi.

 

SVILNATI HRT

Karakter pasme

Po naravi je Svilnati hrt inteligenten, lahko učljiv, poslušen, radoveden, živahen, ustrežljiv, prijazen, dostojanstven, družaben, vesel, aktiven, doma rad lenari, odličen tekač, gibčen, hiter, prilagodljiv, tekmovalen, ima močan lovski nagon. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, od njih pa pričakuje spoštovanje in upoštevanje njegovih navad. Do tujcev je prijazen. Ostale živali dobro sprejema, razen prostoživečih, ki mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Prilagodi se tudi lastniku, ki ni preveč fizično aktiven. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Pes potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih aktivnosti. Na sprehodu mora biti obvezno na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

SLOUGHI – ARABSKI HRT (Arabian Greyhound)

Pasma SLOUGHI – ARABSKI HRT –>

 

SLOUGHI – ARABSKI HRT

(Arabian Greyhound)

 

 

SLOUGHI - Arabski hrt10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 3: Kratkodlaki hrti
št. FCI standarda: 188

Velikost: – samec meri od 66 do 72 cm
– samica meri od 61 do 68 cm
Teža: od 16 do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Maroko. Pasma Sloughi je stara in verjetno obstaja od 8. stoletja dalje. Izvor ni točno dokumentiran, verjetno pa so njegovi predniki stari egipčanski hrti. Uporabljali so ga za lov na lisice, hijene, šakale, gazele, divje svinje in zajce. V začetku 20. stoletja je pasma skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1998. Pasma je redka in slabo poznana. V sedanjem času je Sloughi predvsem družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Sloughi visok, dolgu, slok, aerodinamično grajen pes. Dlaka je kratka, mehka, gosta, gladka in priležna. Barva dlake: svetlo peščena, mahagonijeva, rdeče peščena. Prisotna je črna maska in črna ušesa. Manjše bele lise na prsih so dovoljene. Nega ni zahtevna, obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi. Zelo je občutljiv na mraz in deževno vreme.

 

SLOUGHI - Arabski hrt

Karakter pasme

Po naravi je Sloughi inteligenten, hiter, dober tekač (do 37 km/h), gibčen, zvest, zelo nežen, pogumen, dober čuvaj, zanesljiv, tih, miren, odziven, ustrežljiv, prijazen, prijateljski, dostojanstven, samostojen, trmast, občutljiv na spremembe, slabo prenaša samoto, ima močno razvit lovski nagon, družaben. Njegovo lajanje je tožeče in zateglo. Možne negativne lastnosti: preobčutljivost, stres, trmoglavost, neposlušnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Dobro se razume s starejšimi otroci, ki imajo pravilen odnos do psa. Do tujcev je previden. Ob primerni socializaciji sprejema poznane živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Vzgoja je zahtevna, priporoča se osnovno šolanje poslušnosti. Primerno bivalno okolje hiša ali stanovanje, prebivanje v pesjaku ni primerno. Pes potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih aktivnosti. Na sprehodu mora biti obvezno na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne pa so nekatere zdravstvene težave: progresivna atrofija mrežnice, občutljivost na analgetike in anestetike.

SALUKI – PERZIJSKI HRT (Arabian Hound – Gazelle Hound)

Pasma SALUKI – PERZIJSKI HRT –>

 

SALUKI – PERZIJSKI HRT

(Arabian Hound – Perzian Hound – Gazelle Hound)

 

 

SALUKI - perzijski hrt10. FCI skupina: Hrti
Sekcija 1: Dolgodlaki hrti
št. FCI standarda: 269

Velikost: od 58,5 do 71 cm
Teža: od 14 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova širša domovina je Bližnji vzhod. Pasma je verjetno najstarejša od vseh, saj je bila prisotna že v Mezopotamiji. Z znanstveno metodo so potrdili, da je prvi pes, ki se je odcepil od volka in se pričel samostojno razvijati. Uporabljali so ga za lov na gazele, šakale in zajce. Sodobna vzreja se je pričela leta 1895. Pasma je dobila prvi evropski standard leta 1923. Uradni standard FCI je bil sprejet leta 2000. V sedanjem času je Saluki predvsem družinski pes. Razširjen je po vsem Bližnjem vzhodu, prisoten pa tudi drugod po svetu.

 

Opis pasme

Po obliki je Saluki srednje velik, mišičast, atletsko grajen pes. Dlaka je dolga, mehka in svilnata. Obstaja tudi kratkodlaki predstavnik te pasme. Barva dlake: vse barve. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

SALUKI - perzijski hrt

Karakter pasme

Po naravi je Saluki inteligenten, učljiv, ljubeč, nežen, ponosen, ne mara priganjanja, trmast, izreden tekač (do 70 km/h), nežen, uživa v pozornosti, prijazen, samostojen, razmišljujoč, odloča se po svoji presoji, lovski nagon je močno razvit, družaben, zvest, zelo vzdržljiv, vztrajen, neutruden (teče do 8 km daleč). Možne negativne lastnosti: trmoglavost, agresivnost do drugih psov, izbirčnost pri hrani – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Odnos do otrok je dober, če so do njega spoštljivi in sprejemajo njegovo zasebnost. Do tujcev je nezaupljiv, celo plašen. Ob primerni socializaciji sprejema poznane živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, fizično aktiven, potrpežljiv, dosleden, odločen, avtoritativen, prijazen, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za fizične in umske dejavnosti. Vzgoja je zahtevna. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi na bivanje v stanovanju. Bivanje v pesjaku ni primerno. Pes potrebuje veliko gibanja (dnevni sprehodi, tek) in ostalih aktivnosti. Na sprehodu mora biti obvezno na povodcu.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko pa se pojavijo posamezne zdravstvene težave: bolezni srca, rak, displazija kolkov, težave z očmi. Previdnost je potrebna v vročih dneh, saj hitro dobi opekline.