Spoznaj svet psov

Pasme psov

Pasme psov

 

Pred nakupom psa preverite ali je izbrana pasma res primerna za vas ter vaš življenjski slog. Za vas smo na spletni strani smrček.si poskušali izbrati vse pasme sveta, tako FCI priznane kot tudi FCI nepriznane pasme, jih osnovno opisali ter jim poskušali dodati povezavo do njihovih vzrediteljev.

Splošno o psih

Splošno o psih

 

V tej rubriki smo za vas izbrali splošne informacije o pasjem svetu. Pozanimajte se kako pes doživlja poletje ter vročino, kako se sporazumeva z drugimi psi, kaj storiti v primeru agresije, kako prepoznati agresivnega psa, kakšne znake kaže pes ko je v stresu, kako pravilno negovati svojega smrčka ter ostale koristne informacije.

Nasveti pred nakupom psa

Nasveti pred nakupom psa

 

Kuža ni igrača, katero lahko po uporabi odložimo v kot. Če se odločimo za nakup psa se moramo zavedati, da bomo v svoje življenje sprejeli živo bitje, ki bo od nas potrebovala nenehno skrb ter nego. Odločajte se preudarno, saj veliko preveč kužkov zaradi nepremišljenih nakupov ter neodgovornega lastništva na koncu pristane v zavetiščih.

Prehrana psov

Prehrana psov

 

Pravilna prehrana je pri psu zelo pomembna. Pomembno pa ni samo, da se psa hrani s kvalitetno hrano, vendar moramo poskrbeti tudi za primerno količino hrane, saj se ta razlikuje od potreb posameznega psa. Prehrana delovnih psov se tako količinsko kot energetsko popolnoma razlikuje od prehrane psov v miruvanju, starih psov, mladičev ali pa brejih in doječih samic. Poskrbite za pravilno prehrano, saj se s tem lahko ognete velikim nevšečnostim pri psu.

Vzgoja in socializacija psa

Vzgoja in socializacija psa

 

Vsak pes, tako majhen kot tudi velik je lahko zelo moteč za okolico, zato je priporočljivo, da prav vsak skrbnik (lastnik) poskrbi za vsaj osnovno vzgojo svojega kosmatinčka. Izbrali smo nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali sporazumevanje z vašim smrčkom ter pripomogli pri vzgoji in socializaciji vašega psa.

Zdravje psov

Zdravje psov

 

Kot vsako živo bitje lahko tudi psa pesti kar nekaj zdravstvenih neprijetnosti. Tu lahko najdete informacije o raznih neprijetnostih, ki lahko prežijo na naše štirinožne prijatelje skozi celo leto, kako jih zaščititi pred njimi oziroma se jim izogniti.

Vzreja psov

Vzreja psov

 

Tu lahko najdete razne prispevke o vzreji, brejosti, kotitvi in leglu oz. mladičkih ter informacije o raznih nevšečnostih, ki se vam lahko pripetijo ob paritvi, brejosti, kotitvi in v obdobju po kotitvi. Pozanimajte se, kako poskrbeti in na kaj vse je potrebno paziti, če se odločimo za vzrejo psov oz. leglo (mladičke).

Razstave psov

Razstave psov

 

Razstave psov so idealen kraj, kjer se lahko srečujejo vzreditelji ter bodoči oz. novi skrbniko kužkov, je pa tudi kraj, na katerem kinološki sodniki ocenjujejo zunanjost privedenih psov ter najboljšim tudi podelijo razne nagrade oz. naslove. Pred nakupom psa je priporočljivo, da se pozanimate o sami pasmi izbranega psa, njegovih lastnostih ter o življenju z njim in razstave psov so pravi kraj, kjer lahko vidite ogromno različnih pasem ter pridobite različne informacije.

Registri psov po svetu

Registri psov po svetu

 

Ker obstaja kar nekaj pasem, ki Fci niso priznane, jih pa priznavajo druge organizacije ter skrbijo za njihov standard po svojih kriterijih, smo tu izbrali imena nekaterih, s katerimi se lahko srečate ob nakupu svojega smrčka. Ne pozabite, da večina teh organizacij ni priznanih v Sloveniji ter da nakup kužka, ki Fci ni priznan lahko onemogoči pristope s takšno pasmo na večino razstav tako po Sloveniji kot tudi Evropi. Prav tako se lahko zaplete pri pridobitvi vzrejnega dovoljenja.