Izbira mladiča na osnovi značajskih lastnosti –>

Izbira mladiča na osnovi značajskih lastnosti

 

Izbira mladiča na osnovi značajskih lastnostiTudi kar zadeva način izbire konkretnega mladiča, morda velja med različnimi mnenji raziskovalcev pasjega vedenja upoštevati naslednje: Če želimo imeti pravega delovnega psa, se odločimo za najbolj mirnega, najmočnejšega mladiča, ki si želi komuniciranja, je zelo radoveden in pogumen, nikakor pa za mladiča, ki cvili, se umika, se boji različnih šumov, je živčen, ki reagira na najmanjšo bolečino in je izrazito plah. Zlasti pri izbiri mladičev za službene namene si pri izbiri nekateri pomagajo z različnimi testi, na osnovi katerih je mogoče precej natančno oceniti značajske lastnosti. Eden izmed njih je t.i. Campbellov test, ki nam je lahko v pomoč pri izberi 5 – 7 tednov starih mladičev.

 

Izbira mladiča na osnovi značajskih lastnosti – Campbellov test

Socialna privlačnost:

Mladiča postavimo v izbran prostor. Oddaljimo se kakšen meter v nasprotno smer našega prihoda. Pokleknemo in rahlo plosknemo, da pritegnemo pozornost psička. Opazujemo, če gre proti nam, ima pri tem dvignjen ali spuščen rep oziroma, ali se sploh premika. To odkriva stopnjo njegovega socialnega občutka, zaupanja ali nezaupanja.

A. Pride lahkotno, z dvignjenim repom, poskakuje, grize v našo roko.
B. Pride lahkotno, z dvignjenim repom in zamahuje s tačko proti naši roki.
C. Pride lahkotno, vendar s spuščenim repom.
D. Pride, vendar se obotavlja.
E. Sploh ne pride.

Sledenje človeku:

Postavimo se pokonci ob mladiču in se začnimo oddaljevati z normalnim korakom. Videli bomo, ali nam je mladič sposoben slediti. Če se ne premakne, je zelo neodvisen. Če se ne premika, preizkus ponovimo, saj je mogoče, da nas ni opazil.

A. Sledi z lahkoto, z dvignjenim repom, pri čemer poskuša gristi noge.
B. Lahkotno sledi z dvignjenim repom in hodi ob nogah.
C. Sledi lahkotno, s spuščenim repom.
D. Na sledi ali pa se oddaljuje.

Prisila:

Mladiča poležemo na tla in ga počasi obrnemo na hrbet. V takšnem položaju g z roko držimo približno 30 sekund. Njegove reakcije obrambe ali sprejetja kažejo težnjo sprejetja fizične ali socialne nadvlade.

A. Bori se krepko, se otepa, grize.
B. Bori se krepko.
C. Nekaj časa se otepa, nato odneha.
D. Se ne premika, liže roke.

Socialna dominanca:

Mladiča položimo na tla in ga nežno božajmo. Začnimo pri glavi in ga božajmo proti hrbtu. Njegovo vedenje izraža sprejemanje ali odklanjanje socialne prevlade. Če je mladič zelo dominanten, se bo skušal zoperstaviti, skočiti v nas, nas grizel, bo renčal. Če je mladič neodvisen, poskuša oditi.

A. Skoči, udarja s šapo, grize in renči.
B. Skoči, udarja s šapo.
C. Zvija svoje telo in liže roke.
D. Prevali se na hrbet in liže roke.
E. Oddalji se in se ne vrača.

Dominanca pri dvigu:

Mladiča narahlo dvignemo od tal, pri čemer ga s prekrižanimi dlanmi držimo pod trebuhom. V takem položaju ga držimo približno 30 sekund, pri čemer mladič nad svojim telesom nima nikakršne kontrole. Prepuščen nam je na milost in nemilost. Po reakcijah lahko razberemo njegovo sprejemanje ali zavračanje naše prevlade.

A. Bori se energično, grize in renči.
B. Krepko se brani.
C. Nekaj časa se brani, nato se pomiri in liže roke.
D. Ne brani se in liže roke.

Rezultati testa:

Dva ali več A z dodatki B:
Mladič reagira agresivno in grize, če delamo z njim neprijazno. Takšnega mladiča ni primerno dati v okolje, kjer živijo majhni otroci ali starejše osebe. Potrebuje mirno okolje, navzočnost odraslih. Vzgajati ga je potrebno potrpežljivo in dosledno, vendar brez fizičnega kaznovanja.

Trije B ali več:
Mladič kaže težnjo k zmerni dominanci in zaupanju, zaradi česar tudi šolanje mladiča ne bo težavno. Ni najbolj primeren za okolje z majhnimi otroki.

Trije C ali več:
Mladič se lahko prilagodi vsakršnemu okolju. Primeren je tudi za otroke in starejše osebe.

Dva D ali več, skupaj z enim ali več E:
Lahko je značajsko zelo »mehak« pes. Pri socializaciji, vzgoji in šolanju moramo biti zelo previdni, saj ga že z nekoliko bolj izraženo grobostjo psihično uničimo.

Prisotni so odzivi A in E:
Test moramo v celoti ponoviti.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA