Izbira mladiča v leglu ter zakaj ogled celotnega legla –>

Izbira mladiča v leglu ter zakaj ogled celotnega legla

 

Izbira mladiča v leglu:

Izbira mladiča v leglu ter zakaj ogled celotnega legla, izbira mladiča v legluKo napoči dan za izbiro in prevzem mladička, si velja za ta, ne prav vsakdanji dogodek zagotoviti dovolj časa. Izbira mladiča v leglu je precej nehvaležno opravilo, saj je pri 2 meseca starih psičkih praktično nemogoče dokončno predvideti njen zunanji videz, še manj pa delovne lastnosti, ki so sicer v precejšnji meri odvisne od poznejše socializacije, vzgoje in šolanja odraščajočega psa. Dejstvo je, da se pri nakupu psa ne smemo prenagliti. Neznanje in površnost ob izbiri lahko privedeta tudi do nakupa psa z določenimi prirojenimi telesnimi in značajskimi hibami. To pa je pogosto vzrok za poznejše razočaranje novega lastnika, ki je včasih povezano tudi z dodatnimi stroški in nepotrebnimi spori med prodajalcem in kupcem. Če psa kupujemo prvič ali pa tudi sicer nismo vešči tega opravila, je prav, da nam pri izbiri pomaga izkušen kinolog. Priporočljivo je, da so ob nakupu psa prisotni tudi drugi člani družine, v katero se bo preselil izbranec.

 

Zakaj ogled celotnega legla?

Izbira mladiča v leglu ter zakaj ogled celotnega legla, Ogled celotnega leglaPrav je, da pred izbiro konkretnega mladiča namenimo pozornost celotnemu leglu, vključno z materjo. Leglo naj bi si praviloma vedno ogledali na prostem. Tako lažje ocenimo telesno razvitost mladičev, njihovo izenačenost v rasti, gibanje, temperament, zanimanje za okolici in »obiskovalce«,… Pri tem ne smemo pozabiti na značilne pasemske znake, ki se nanašajo na barvno razporeditev, velikost in obliko glave, položaj uhljev, dolžino repa,…

V dobrem leglu imajo mladiči značilne pasemske znake, pokriti so z gladko, svetlečo dlako, v rasti so sorazmerno izenačeni in primerno telesno razviti (ne predebeli in ne presuhi), živahni in bolj ali manj se zavedajo dogajanja v njihovi neposredni bližini, pri čemer ne smejo biti plahi.

Izogibajmo se nakupu shujšanih mladičev s povečanimi trebuščki, z umazano in pusto dlako, ter z izraženo plahostjo. Prav tako moramo dobro premisliti, preden se odločimo za nakup mladiča, ki nima značilnih pasemskih znakov, čeprav bi jih pri tej starosti že moral imeti.

 

Preverjanje morebitne prisotnosti raznih prirojenih telesnih hib:

Izbira mladiča v leglu ter zakaj ogled celotnega legla, zobovje pri mladičuPri mladiču, ki je normalno razvit in nam ustreza po zunanji podobi in značajskih lastnosti, velja nato temeljito pregledati zobovje. Pri dveh mesecih starosti imajo namreč psi že popolno mlečno zobovje, torej 28 zob. Za praktično vse pse velja, da imajo lahko škarjast, nekateri pa tudi kleščast ugriz, zato posebno pozornost namenimo položaju sekalcev. Če ugotovimo zaznaven razmik med konicami zgornjih in spodnjih sekalcev, je verjetnost za nepravilen položaj stalnega zobovja toliko večja, zato se za takšnega mladiča praviloma ne odločimo.

Prev tako je pri večini mladičev moškega spola v starosti 2 mesecev v podkožju med zadnjima nogama – v mošnji že otipati modi. Če z natančnim tipanjem zaznamo zgolj eno ali pa mogoče nobenega, obstaja verjetnost, da bo pes kriptorhid. V takšnih primerih je bolje izbrati drugega mladiča ali pa nakup časovno nekoliko odložiti in prisotnost mod v mošnji preveriti čez 2 do 4 tedne.

Izbira mladiča v leglu ter zakaj ogled celotnega legla, Preverjanje morebitne prisotnosti raznih prirojenih telesnih hibZraven navedenih anatomskih hib, ki jih je mogoče dokaj zanesljivo prepoznati, moramo biti ob izbiri konkretnega mladiča pozorni še nekatere morebitne prirojene napake. Med najpogostejše uvrščamo čezmerno uvihane ali izvihane očesne veke, prisotnost popkove kile in pa slednike na zadnjih nogah. Srednji morajo biti odstranjeni že med 3. in 5. dnevom starosti (razen pri pasmi Beauceron), zato je njihova prisotnost v starosti dveh mesecev izključno posledica neznanja ali površnosti vzreditelja, še bolj pa vzrejno – tetoviranega referenta. Zaradi vseh navedenih hib je praviloma potrebna korekcija oziroma operativni poseg na psu, kar je med drugim povezano tudi z dodatnimi stroški. Zato se v dvomljivih primerih pred nakupom mladiča o domnevnih napakah posvetujemo z izkušenim kinologom ali pa z veterinarjem.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA