Izbira pasme ter kako do psa –>

Izbira pasme ter kako do psa?

 

Izbira pasme:

Izbira pasme ter kako do psaPriporočljivo je, da se pred nakupom psa določene pasme natančno pozanimamo o njenih splošno znanih značajskih in uporabnostnih lastnostih, zahtevnosti glede vzgoje in šolanja ter morebitni dedni nagnjenosti k določenim bolezenskim spremembam. Pri tem si pomagamo z ustrezno strokovno literaturo, za nasvet pa povprašamo tudi več izkušenih kinologov ter si na podlagi tako zbranih informacij izberemo pasmo, ki bo primerna za naš življenjski slog.

 

Kako pridemo do psa?

Ko se dokončno odločimo za nakup psa, preidemo h konkretnemu iskanju štirinožnega spremljevalca. Pri tem ne smemo pozabiti, da za tekmovanja, razstave, nadaljnjo vzrejo,… lahko uporabljamo samo čistopasemske pse. Zato je ključnega pomena, da mladič izhaja iz načrtne vzreje (psarne) in ima rodovnik, kar pa nam v dobršni meji daje tudi zagotovilo, da nismo kupili križanca. V pomoč pri nakupu psa nam je lahko tudi strokovni organ – vzrejna komisija za določeno pasemsko skupino, ki deluje pri Kinološki zvezi Slovenije, ali pa za nasvet povprašamo izkušenega kinologa.

Izbira pasme ter kako do psaNenazadnje je pri nas mogoče kupit psa tudi preko malih oglasov objavljenih objavljenih v različnih časopisih in revijah, pa tudi v specializiranih trgovinah za male živali in celo pri preprodajalcih. Ob tem je potrebno opozoriti, da psi, ki jih je mogoče kupiti na tak način, največkrat izhajajo iz t.i. množične (farmske) vzreje. Takšni vzreditelji praktični nimajo nikakršne želje, da bi se intenzivno ukvarjali s posameznimi legli oziroma mladiči, vendar jih zanima samo zaslužek, zato so pri njih pogosto vprašljive značajske lastnosti in zdravstveno stanje, neredko pa tudi izvor živali. Na osnovi slabih izkušenj, ki jih lahko imamo s takšnimi psi,tovrsten nakup dobronamerno odsvetujejo vsi vzreditelji, veterinarji, društva,… brez kakršnekoli slabe vesti.

V prvem stiku z vzrediteljem se prepričamo, ali dejansko ima mladiče in samico, v kakšnem okolju živijo, o številčnosti mladičev, predvidenem roku oddaje, cepljenju in zdravstvenem stanju in nenazadnje tudi o okvirni ceni. Ko izberemo vzreditelja, ga obiščemo in si leglo tudi ogledamo. Za čim bolj stvaren vtis o leglu naj bodo mladiči ob prvem obisku stari najmanj en mesec (pri mlajših psih je zaradi nebogljenosti kakršnakoli ocena legla, še bolj pa morebitna izbira mladiča, lahko povsem preuranjena).

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA