Odločitev za nakup psa –>

Odločitev za nakup psa

 

Odločitev za nakup psaNi dvoma, da je nakup psa ena izmed pomembnejših odločitev. To še posebno velja za tiste lastnike in njihove družinske člane, ki se za štirinožnega spremljevalca odločajo prvič.

Preden se odločimo imeti psa, se moramo zavedati, da ne kupujemo tehničnega predmeta oziroma pripomočka, ki ga v času, ko ga ne potrebujemo ali nimamo energije »volje« zanj, preprosto postavimo v kot ali v omaro, kjer nas bo brez škode lahko čakal neomejeno dolgo. Ko kupujemo psa, moramo vedeti, da kupujemo živo bitje, ki potrebuje vsakodnevno skrb glede hrane, nege, sprehodov, zaščite pred nalezljivimi obolenji, pa tudi skrb in stroške v primeru bolezni ali poškodb. Pes je živo bitje, ki ga ne moremo pustiti samega dlje časa, saj je zelo navezan na lastnika in želi biti z njim 24 ur na dan. V času dopustov ga moramo vzeti s sabo ali pa mu za čas naše odsotnosti zagotoviti skrbnika oziroma ga oddati v pasji hotel.

Da bi se izognili poznejšemu razočaranju, ki se največkrat nanaša na nepredvidene obveznosti, ki so povezane z lastništvom psa, naj bo nakup psa skrbno premišljena in pretehtana odločitev.

 

Da bo odločitev za nakup psa že v osnovi lažja, poskušajmo odgovoriti na naslednja vprašanja:

Odločitev za nakup psa1. Ali imamo primerne pogoje za nastanitev psa?
2. Ali imamo na dan vsaj dve uri prostega časa, ki ga bomo namenili za igro in učenje s psom, in za sprehod najmanj dvakrat na dan (v primeru, da živite v stanovanju, je za gibanje v naravi potrebno nameniti še več časa)?
3. Ali se z nakupom psa in z obveznostmi, ki jih prinaša pes, strinjajo tudi drugi člani naše družine?
4. Ali smo pripravljeni na dodatne stroške, povezane z vzdrževanjem psa?
5. Ali imamo imamo vsaj nekaj občutka za ravnanje z psom?
6. Ali imamo dovolj časa in potrpljenja, da bomo svojega ustrezno vzgojili in ga izšolali v osnovnih ubogljivostnih vajah?

Če ste na vsa navedena vprašanja odgovorili z DA, ste na najboljši poti do primernega lastnika za psa, če pa ste na katerokoli vprašanje odgovorili z NE, vam dobronamerno svetujem, da razmišljanje o nakupu psa opustite.

Odločitev za nakup psaMnogi se za nakup psa odločijo brez tehtnega razmisleka, največkrat zaradi prijetne zunanjosti, ki jo izkazuje pes določene pasme, ali pa njegovih značajskih lastnosti, ki ustrezajo določenemu kupcu. Neredko so pasji mladiči darilo otrokom za uspešno delo v šoli ali pa prijatelju za rojstni dan. Takšna dejanja se v praksi v večini primerov izkažejo za popolnoma zgrešena, saj takšni psi lahko postanejo popadljivi, zanemarjeni, nevarni okolici,… na koncu pa na žalost pristanejo v zavetišču ali pa se jih celo uspava.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA