Oprema za psa –>

Oprema za psa

 

Ob nakupu psa moramo kupiti tudi opremo oziroma pripomočke, ki jih bomo potrebovali pri hranjenju, negi in šolanju psa. V današnjem času je v specializiranih trgovinah za male živali ponudba tovrstnih pripomočkov zelo pestra, kljub temu pa je pri izbiri opreme potrebno biti previden. Pripomočki morajo biti izdelani tako, da psa pri negi in šolanju, pa tudi drugače ne ovirajo. Njegovo počutje in delo mu morajo kvečjemu olajšati.

 

Posoda za hranjenje:

Oprema za psa, inox posoda
Zaradi preprostejšega vzdrževanja higiene in čim manjše možnosti poškodb zaradi grizenja ali premetavanja, je najbolj uporabna posoda iz nerjaveča (inox) pločevine. Zelo pomembna je posoda z zaobljenimi robovi in širšim dnom, kar preprečuje, da bi jo pes s taco prevračal in tako prevračal hrano ter polival vodo. Zlasti za pse z dolgimi, kapastimi uhlji je še posebno pomembno, da je zgornji del posode sorazmerno ozek, s čimer je psu onemogočeno namakanje konic uhljev v hrano oziroma vodo.

 

Pripomočki za nego psa:

Oprema za psa, pripomočki za nego psa
Med raznovrstnimi pripomočki, ki jih je možno najti v trgovinah za male živali, za nego najbolj potrebujemo krtačo in glavnik z jeklenimi konicami, ki sta najprimernejša za pse s srednje dolgo in dolgo dlako. Za kratkodlakega psa ne bomo potrebovali glavnika in ščetke z jeklenimi konicami, pač pa bomo njegov kožuh lahko negovali z navadno krtačo s trdimi in kratkimi ščetinami ali z gumijastimi izboklinicami. Pogosto je potrebna tudi mehka in vlažna krpa.

Oprema za psa, pripomočki za trimanje, striženjeZraven navedenih, so za nego psa na voljo tudi drugi pripomočki, kot so škarje za striženje, noži za trimanje dlake, škarje za krajšanje krempljev, sredstva za kopanje, vendar je njihova uporaba odvisna bolj ali manj odvisna od pasme in njenega videza oziroma namena uporabe (za razstave,…).

 

Pripomočki za vodenje, vzgojo in šolanje psa

 

Usnjena ovratnica:

Oprema za psa, usnjena ovratnica
Za vodenje psa sta zelo pomembna pripomočka ovratnica in povodec. Da bi se pes ovratnice privadil, jo mladiču nadenemo že nekaj dni po prihodu v novi dom. Glede na material, iz kakšnega so ovratnice izdelane, v osnovi razlikujemo med kovinskimi in usnjenimi ovratnicami. Ovratnica naj bo zategnjena le toliko, da pes skoznjo ne more izmakniti glave, hkrati pa ga ne sme dušiti.

 

Ovratnica na zateg:

Oprema za psa, ovratnica na zateg
Povsem drugačne so ovratnice na zateg. Večinoma so to različno oblikovane verižice, lahko pa so tudi usnjene oziroma kovinske, oblečene v usnje. Predvsem cenene kovinske ovratnice imajo slabo lastnost, da ob stiku z dlako na njej puščajo sivo barvo, kar je še posebno opazno pri svetlo pigmentiranih psih. pri takšnih je zato bolje uporabljati usnjeno ovratnico. Ovratnico za mladiča izberemo glede na obseg njegovega vratu, v večini primerov pa jo moramo, ko pes odraste, nadomestiti z večjo.

 

Oprema za psa –>

 

Kovinska ovratnica z bodicami:

Oprema za psa, kovinska ovratnica z bodicami
Še nedolgo nazaj so bile v uporabi kovinske ovratnice z bodicami, ki se bile poznane tudi pod imenom »dresurne« ovratnice. z takšno ovratnico, ki je imela proti vratu obrnjene bodice, je vodnik psu povzročil bolečino in ga tako prisilil k izvedbi določene vaje. Glede na to, da je takšen način šolanja nehuman in je celo mučenje živali, je danes uporaba takšnih ovratnic prepovedana.

 

Povodec:

Oprema za psa, klasični usnjen povodec
Nič manj kot ovratnica, je za vodenje psa pomemben tudi povodec. Ti se med sabo razlikujejo po dolžini, »karabinu« za pripenjanje na ovratnico in seveda materialu, iz katerega so narejeni. Tako lahko izbiramo med klasičnimi usnjenimi povodci, kovinskimi verižicami in povodci,… Tudi pri izbiri povodca upoštevajmo velikost psa, pri čemer nekoliko daljši olajša vodenje. Ta je prirejen tako, da ga lahko nadenemo preko ramena in je primeren predvsem za šolanje.

Oprema za psa, fleksibilni povodecZraven klasičnih povodcev, lahko v trgovinah najdemo naprodaj tudi modernejši, t.i. fleksibilni povodci, pri katerih je trak (vrvica) navit na poseben notranji kolut. Z njegovim sproščanjem in privijanjem uravnavamo dolžino vrvice. Takšni povodci so še posebno primerni za sprehajanje majhnih psov v urbanih naseljih.

Oprema za psa, oglavnica ali halti povodecZa psa, ki ga lastnik zaradi vlečenja ali celo popadljivosti ne obvlada s klasično ovratnico in povodcem, je priporočljiv povodec, ki ga poznamo pod imenom oglavnica ali »halti« povodec. To je posebna oblika povodca z ovratnico, ki ga psu namestimo preko vratu in gobca, zaradi česar ga je veliko lažje obvladati.

 

Elektronska naprava (ovratnica):

Oprema za psa, elektronska ovratnica
V preteklosti so nekateri vodniki za šolanje psa v vajah poslušnosti uporabljali posebno elektronsko napravo, znano pod imenom »teletakt«. S takšno napravo je, v primeru, da pes počne nekaj, kar vodniku ni po volji, mogoče nanj vplivati tudi na več 100 metrov, in sicer z električnimi sunki, ki pri psu povzročijo bolečino.
Takšen način šolanja je iz strokovnega vidika povsem nesprejemljiv, uporaba tovrstne naprave pa vodniku, še zlasti inštruktorju, prej v sramoto kot čast.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA