Prvo potovanje ter prihod mladička v novi dom –>

Prvo potovanje ter prihod mladička v novi dom

 

Prvo potovanje mladička

Prvo potovanje ter prihod mladička v novi domNenaden odvzem mladička iz njemu znanega okolja, od matere in njegovih bratcev ter sestric, je zanj zagotovo neprijeten dogodek, pogosto celo stres. Da bi mladičku olajšali stres od prehodu v novo okolje, nam ga bo izkušen vzreditelj predal zavitega v krpo, ki je bila pred tem nekaj časa v leglu in tako s seboj nosi vonj legla. Med potovanjem naj mladiček leži na tej krpi, doma pa ga prav tako namestimo nanjo v zanj odrejenem prostoru.

Izjemno pomembna je prva izkušnja z vozilom, ki jo mladiček večinoma prvič doživi ob potovanju iz legla v novi dom. Znano je namreč, da pri mladičku nepravilen transport lahko povzroči trajen stres pred vozilom in z njim povezane težave pri prenašanju vožnje. Zato je prav, da se po mladička ne odpravimo sami. Mladiček naj bo med potovanjem v sovoznikovem naročju ali pa med nogama pred prvim sedežem. Skorajda sleherni psiček, že po nekaj sto metrih vožnje, obmiruje in vožnjo prenaša brez težav. Mladička ne hranimo neposredno pred vožnjo, da mu med vožnjo ni slabo. Če kljub temu pokaže znamenja slabosti, vozilo po potrebi tudi večkrat ustavimo, psičku pa omogočimo, da se nadiha svežega zraka in počakamo, da slabost mine.

 

Prihod mladička v novi dom

Ob prihodu v novo domovanje takoj poskrbimo, da si bo mladič dodobra ogledal svoj novi življenjski prostor. Vsak pes je radoveden, v novem okolju ga zelo zanimajo različni vonji in predmeti, ki jih pogosto želi preizkusiti tudi z grizenjem. Zato moramo upoštevati, da ko bo pes sam doma, lahko zelo poškoduje bodisi čevlje, kos pohištva, preproge,… Takšnih neprijetnosti lahko psa odvadimo tako, da mu že od samega začetka odvračamo pozornost od takšnega početja z njemu namenjenimi predmeti (igračami) in ga s tem hkrati tudi navajamo na pravila, ki veljajo v hiši (stanovanju). Pri tem je zelo pomembna doslednost nas samih, kot tudi drugih članov družine, ki bodo živeli s psom. Ko se pes utrudi in ga nahranimo, mu pokažemo prostor za počitek in ga vzgajamo, da na tem prostoru po jedi tudi obmiruje in zaspi.

Prvo potovanje ter prihod mladička v novi domČe imamo vrt, mladiču že od vsega začetka omogočimo, da se tam prosto giblje in ga prevoha. Na vrtu se bo mladič dokaj hitro navadil opravljati fiziološke potrebe, kar pomaga pri navajanju psa na sobno čistočo. Rože in zelenjavni vrt moramo ob navajanju psa na domače okolje najprej ograditi, ko pa nekoliko odraste, ga je mogoče, z malo truda navaditi, kje je njegovo ozemlje in kje ne.

Če bo pes bival v pesjaku, ga vanj namestimo že takoj prvi dan. Zaradi neznanega okolja in osamljenosti bo svoje nezadovoljstvo sprva zagotovo izražal s cviljenjem in laježem. Nekateri poskušajo mladičevo pozornost preusmeriti ne igrače, ki mu jih dajo v pesjak, vendar to velikokrat ne pomaga veliko, saj si tako osamljen mladič želi le človekove bližine. Zato naj bo v prvih tednih novega domovanja pes čim več s svojim gospodarjem, torej zunaj pesjaka, v katerega pa ga namestimo vedno, ko ne moremo biti z njim in v času njegovega počitka, tudi podnevi.

Vsekakor pa razgrajanje v pesjaku ne sme biti vzrok, da mladiča takoj spustimo na plano, saj bomo tako le podaljšali čas njegovega privajanja na ograjeno domovanje. Tudi pri spuščanju mladiča iz pesjaka moramo biti dosledni in, če je le mogoče, pri tem upoštevajmo določen red. ko si pes temeljito ogleda novo domovanje, mu ponudimo prvi obrok, ki smo ga praviloma prinesli še od vzreditelja. Če je le mogoče, ga damo psičku ob isti uri, kot ga je hranil vzreditelj. Posoda za hrano naj bo vedno na istem mestu in samo tam naj se psa tudi hrani.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA