Dietna prehrana ter dodatki pasji hrani –>

Dietna prehrana ter dodatki pasji hrani

 

Dietna prehrana:

Dietna prehrana ter dodatki pasji hrani, Dijetna pasja prehranaUstrezna dietna prehrana je (podobno kot pri človeku) tudi pri psih sestavni del zdravljenja bolezni, predvsem tistih, pri katerih so oboleli notranji organi oz. je prizadeto splošno zdravstveno stanje živali. Večino bolezni namreč spremlja pomanjkanje teka, ob tem pa bolna žival potrebuje za boj z boleznijo več hranilnih snovi in energije kakor zdrava. Da bi izpodbudili bolno žival k jedi in ji ob tem zagotovili zadostno količino hranilnih snovi ter hkrati čim manj obremenili delovanje prizadetih organov, mora biti obrok dietne hrane okusen, zgoščene hranilne snovi pa lahko prebavljive.

Glede bolezenskih stanj pri psih veterinarji priporočajo ustrezno dietno prehrano pri zdravljenju vnetnih sprememb na želodcu in črevesju, pri boleznih trebušne slinavke, jeter, ledvic in sečnih izvodil, pa tudi pri oslabelosti srca in splošni oslabelosti organizma zaradi bakterijskih in virusnih okužb ter rakastih obolenj. Posebna dietna prehrana je primerna tudi pri zdravljenju nekaterih kožnih obolenj, nastalih zaradi preobčutljivosti pasjega organizma za določene beljakovine. Visoko energetske in lahko prebavljive obroke hrane priporočajo tudi za pse po poškodbah in različnih operativnih posegih

Tudi v Sloveniji so na voljo različne vrste pripravljene dietne prehrane, najdemo pa jo v pločevinkah ali pa v obliki briketov. Ker je dietna prehrana namenjena izključno obolelim psom in se po sestavi med seboj zelo razlikuje, jo je mogoče kupiti le v ambulantah in klinikah za male živali, kjer veterinar določeno vrsto in količino hrane prepiše glede na diagnozo bolezni.

 

Dodatki pasji hrani:

Dietna prehrana ter dodatki pasji hrani, Pasji priboljškiZraven hrane lahko psu občasno (od 2 do 3-krat na teden) ponudimo tudi dodatek oz. priboljšek. Takšna je zagotovo večja goveja kost, ki je pes sicer ne more zgristi in pogoltniti, pač pa si z njenim glodanjem krepi čeljustne mišice in dlesni, v manjši meri pa tudi čisti zobovje. Za takšen namen so izjemno primerni surovi in površno očiščeni vampi prežvekovalcev (govedi, jelenjadi, srnjadi,…), ki jih psu ponudimo v večjem kosu. Dejstvo je, da jih imajo psi načeloma zelo radi, ne povzročajo prebavnih motenj in ugodno delujejo na prebavo. Z grizljanjem in trganjem čvrstega vezivnega tkiva si psi temeljito, do dlesni očistijo zobovje. zraven tega je v trgovinah za male živali mogoče kupiti tudi druge dodatke k hrani, kot so posušeni uhlji, suhi goveji penis ter posebno oblikovane »kosti« iz naravnih vezivnih tkiv.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA