Doma pripravljena hrana ter industrijsko pripravljena hrana –>

Doma pripravljena hrana ter industrijsko pripravljena hrana

 

Doma pripravljena hrana:

Doma pripravljena hrana ter industrijsko pripravljena hranaČe hrano za psa pripravljamo sami, si moramo pri tem prizadevati za čim bolj uravnotežen obrok. To pomeni, da mu potrebne hranilne snovi in energijo zagotovimo z ustrezno količino hrane živalskega in rastlinskega izvora (vsakega naj bo približno ½). Od živalskih surovin uporabimo za pripravo obroka pusto ali pa zmerno mastno meso govedi, perutnine, konja, drobnice ter razno divjačinsko meso in drobovino. Načeloma lahko pes dobiva surovo meso, medtem ko moramo drobovino obvezno prekuhati zaradi preprečevanja prenosa nekaterih zajedavskih bolezni. Svinjsko meso za pse ni primerno zaradi veliko maščob, slabe prebavljivosti in možnosti prenosa nekaterih bolezni. V pasji obrok tudi ne sodijo ostanki gostilniške hrane. Zraven naštetega so za prehrano psov primerni tudi mlečni izdelki kot so sir, skuta in jogurt, medtem ko sveže mleko, zaradi preobčutljivosti na mlečni sladkor, pri nekaterih psih lahko povzroči drisko. Ustrezen vir hranilnih snovi so tudi jajca, ki pa jih psom zaradi lažje prebavljivosti ponudimo kuhana. Druga polovica obroka je hrana rastlinskega izvora, s katero organizmu zadovoljimo potrebe po ogljikovih hidratih in balastnih snoveh. Za pripravo obroka so primerne različne testenine, ovseni kosmiči, koruzni zdrob, pšenični zdrob, riž, kruh, otrobi,… Kot že omenjeno, morajo biti zaradi lažje prebavljivosti te sestavine prekuhane. Obroku je priporočljivo dodati tudi nekaj zelenjave npr. korenje, peteršilj, zeleno, lahko tudi paradižnik in papriko.

Potrebe po nenasičenih maščobnih kislinah zadostimo z dodatkom kavne žličke rastlinskega olja. Z ustrezno količino dodane mineralno – vitaminske mešanice pa psu zagotovimo zadostno in pravilno razmerje vitaminov, mineralov in mikroelementov.

 

Industrijsko pripravljena hrana:

Doma pripravljena hrana ter industrijsko pripravljena hranaV zadnjih letih je naše tržišče dobro založeno z že pripravljeno pasjo hrano različnih proizvajalcev. Tako v trgovinah dobimo že pripravljeno hrano, ki je v obliki briketov pakirana v škatlah ali pa v različno velikih vrečah. »Laiki« za tovrstno hrano pogosto uporabljajo izraz »umetna hrana«, pri čemer velja opozoriti, da je takšen naziv povsem neustrezen, saj je hrana pripravljena iz povsem naravnih surovin, ki so obdelane po posebnih postopkih. Hrana vsebuje zelo majhen odstotek vode, kar med drugim podaljšuje njeno obstojnost. Praviloma je to popolna hrana, kar pomeni, da vsebuje potrebno količino hranilnih snovi, vitaminov, mineralov in mikroelementov ter ime primerno energetsko vrednost za določeno kategorijo psov. Takšno hrano lahko psu ponudimo poprej namočeno v toplo vodo ali pa kar suho, pri čemer je izjemno pomembno, da ima pes vedno na voljo zadostno količino sveže vode. K takšnim obrokom praviloma ni potrebno dodajati druge hrane.

Že pripravljeno hrano lahko kupimo tudi v pločevinkah, v katerih je navadno le »mesni« del obroka. Pri tej hrani moramo dodati še ustrezen delež rastlinske hrane, pa tudi mineralno – vitaminski pripravek. V ponudbi so tudi pločevinke s popolnimi in uravnoteženimi obroki za posamezne kategorije psov. Ne glede na vsebino so pločevinke v vsakem primeru ustrezno toplotno obdelane, s čimer je preprečen prenos kužnih bolezni, zato pa je bistveno daljša tudi obstojnost hrane.

Med industrijsko pripravljeno hrano uvrščamo tudi tisto, ki jo lahko kupimo v različnih ovojih, posodah ali globoko zamrznjeno. Tovrstna hrana je navadno pripravljena iz mesa, drobovine ali iz klavničnih odpadkov, ki ji je potrebno dodati še ustrezen delež hrane rastlinskega izvora in mineralno – vitaminski pripravek.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA