Količina ter kakovost pasje hrane –>

Količina ter kakovost pasje hrane

 

Primerno zunanjo podobo in kondicijsko stanje lahko pri psu dosežemo in vzdržujemo le z uravnoteženo prehrano, pri čemer pa moramo nujno upoštevati nekaj zakonitosti, ki veljajo za količino in kakovost obrokov ter pogostost hranjenja.

Med lastniki psov, zlasti med začetniki, se zelo pogosto pojavlja vprašanje, koliko hrane naj pes dobi na dan. Enotnega recepta za to preprosto ni. Zakaj?

 

Količina pasje hrane:

Količina ter kakovost pasje hrane, pasja prehranaNa količino hrane, ki jo mora pes zaužiti na dan, da zadosti svojim potrebam po hranilnih snoveh in energiji, namreč vpliva več dejavnikov:

Telesna teža psa je osnova za izračun dnevnega obroka, še zdaleč pa ne pomeni dokončne količine hrane.
Temperatura okolja, v katerem pes živi. Psi v hladnih zimskih mesecih namreč porabijo veliko energije za vzdrževanje lastne telesne temperature, pri čemer je v precejšnji meri pomembna dlakavost živali (kratkodlaki psi v ta namen potrebujejo bistveno več energije kakor dolgodlaki). Temu ustrezno moramo prilagoditi obrok in sicer tako po količini kot tudi po kakovosti.
Fizična aktivnost psa; pri psih, ki so praktično vsak dan izpostavljeni fizičnim naporom, so potrebe po energiji in hranilnih snoveh bistveno večje kot pri klasičnih čuvajih in družinskih psih. zato moramo izrazito fizično aktivnim psom omogočiti kakovostne in količinsko zadostne obroke hrane.
Individualna sposobnost izkoriščanja hranilnih snovi; vedeti moramo, da so tudi glede te lastnosti velike razlike med posameznimi psi. Tako določen pes iz enake količine enako kakovostnega obroka s prebavo lahko izkoristi več energije kakor drugi. Povedano drugače, ob enakem obroku se določen pes lahko čezmerno zredi, medtem ko bo drugi navzven še vedno deloval nekoliko shujšano. Zato moramo količino obroka prilagajati tudi tej osebni lastnosti.
Temperament psa; živahni, temperamentni psi s svojim neprestanim gibanjem in povečano telesno aktivnostjo porabijo neprimerljivo več energije umirjeni psi. Tudi to se odraža v potrebah, ki jih moramo zadostiti z ustrezno količino obroka.
Brejost in dojenje; samice v drugi polovici brejosti in v času intenzivnega dojenja potrebujejo bistveno več hranilnih snovi in energije za rast in razvoj mladičev.

Naj velja opozorilo, da je dnevna količina obroka, ki je navadno navedena na embalaži že pripravljene hrane, izračunana le glede na težo psa. Ob upoštevanju navedenih dejavnikov pa se količina obroka lahko bistveno spremeni.

 

Kakovost pasje hrane:

Količina ter kakovost pasje hrane, kvalitetna pasja prehranaPes naj v vsakem primeru dobiva hrano, pripravljeno iz kakovostnih surovin, nikakor pa zanj niso primerni gostilniški ostanki, zelo začinjena hrana, večje količine kosti, hrana, ki ji je potekel rok trajanja,… Posamezne vrste industrijsko pripravljene polnovredne hrane se glede na kategorijo psov, kateri so namenjene, med seboj bistveno razlikujejo v vsebini hranilnih snovi in energetski vrednosti. Zato ustrezno vrsto hrane izberemo glede na starost in telesno aktivnost psa, zaradi brejosti, dojenja,…

Zlasti pri hranjenju z industrijsko pripravljeno hrano se zgodi, da je določeni psi iz različnih razlogov na marajo ali ne prenašajo. Odstopanja se kažejo bodisi z odklanjanjem hrane ali pa s prebavnimi motnjami. To se največkrat zgodi zaradi prehitrega prehoda z ene vrste hrane na drugo, vzroki pa so lahko tudi v individualnih razlikah v vonju, okusu oz. v sposobnosti prebave določene vrste hrane. Zato še zdaleč ne moremo trditi, da je hrana določenega proizvajalca, ki je naš pes ne mara ali pa se ob hranjenju z njo pojavijo prebavne motnje, na splošno neustrezna. V takšnih primerih pač velja poizkusiti z izbiro hrane drugega proizvajalca.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA