Prehrana mladih odraščajočih psov –>

Prehrana mladih odraščajočih psov

 

Prehrana mladih odraščajočih psovMladi psi najintenzivneje rastejo in pridobivajo na teži v prvih šestih mesecih. V tem času dosežejo 2/3 svoje velikosti, večina malih in srednje velikih pasem psov, pa popolnoma doraste v starosti okoli 12 mesecev. Pri psih velikih pasem je telesna rast končana pozneje, lahko tudi šele pri starosti dveh let. V tem obdobju je potreba odraščajočega organizma po hranilnih snoveh in energiji še posebno izrazita, zagotovimo pa jo lahko le s kakovostnimi obroki hrane in s primernim režimom hranjenja.

Navadno mladič zapusti leglo v starosti 7 do 8 tednov in pride v novo okolje, kar je zanj vsekakor določen stres. Zato naj bo v novem domu prehrana sprva čim bolj podobna tisti, ki jo je imel v leglu, morebiten prehod na drugo vrsto hrane pa postopen. Ko se mladič privadi na doma pripravljeno hrano, naj bodo obroki čim bolj raznoliki, za pripravo pa lahko uporabimo različne vrste pustega mesa (razen svinjine), kuhano drobovino, testenine, riž, ovsene kosmiče, mlečne izdelke, kuhana jajca, jušno zelenjavo, žličko rastlinskega olja in mineralno – vitaminski dodatek. Slednjega dodamo po navodilu proizvajalca. V tem obdobju že lahko zaznamo, da nekateri psi po hranjenju z mlekom dobijo drisko. Razlog je v njihovi nesposobnosti prebave mlečnega sladkorja, zato jim ga preprosto umaknemo z njihovega jedilnika.

Če mladiče hranimo z že pripravljeno, polnovredno hrano, je izjemno pomembno, da izberemo tisto vrsto hrane, ki je namenjena za kategorijo mladih – odraščajočih psov in količino dnevnega obroka v osnovi prilagajamo telesni teži psa. V trgovinah je navadno na voljo pod oznako JUNIOR. Le tovrstna hrana lahko, glede na vsebino hranilnih snovi in energije ter mineralov in vitaminov, zadovolji potrebe odraščajočega organizma. Priporočljivo je, da psa navadimo tako na domačo, kakor tudi na industrijsko pripravljeno hrano. Kadar psu zraven doma pripravljene hrane dajemo npr. tudi brikete, je izjemno pomembno, da predpisano dnevno količino ustrezno zmanjšamo.

Prehrana mladih odraščajočih psovEnako pomembna kakor kakovost hrane sta tudi njena količina in režim hranjenja. Pri tem je nemogoče odgovoriti, kakšna naj bo količina obroka za mladega psa. Velikost obroka je namreč odvisna od pasme, velikosti in starosti psa, zunanjih temperatur in njegove fizične aktivnosti. Vsekakor pri odmerjanju obrokov ne smemo biti preskromni, prav tako ne smemo pretiravati. V večini primerov primerno količino obroka odmaknemo takrat, ko ob uživanju obroka začne dvigovati glavo in se ozirati okoli sebe.

Pomemben je tudi red pri hranjenju, kar pomeni, da pes nima hrame vedno na voljo, pač pa mu obrok ponudimo za približno 15 minut, nato pa posodo odstranimo ne glede, ali je hrano pojedel ali ne. Psa čez dan hranimo, kolikor je le mogoče, ob istem času, v enakomernih presledkih.

V starosti do treh mesecev hranimo mladiča praviloma štirikrat na dan, med tretjim in šestim mesecem trikrat na dan, med šestim in dvanajstim mesecem pa psu zadostujeta dva obroka na dan. Pri tem je izjemno pomembno, da pes med posameznimi obroki ne dobiva nikakršnih priboljškov (izjema so nujno potrebni »nagradni grižljaji« med vzgojo in šolanjem, vendar v manjših količinah), kajti prav takšna oblika »dohranjevanja« pogosto povzroči prehitro rast in zamaščenost mladiča.

Priporočljivo je, da priraščanje psa kontroliramo z rednim tehtanjem, zraven tega pa vizualno spremljamo njegovo zunanjost. Morebitna odstopanja glede slabega priraščanja ali čezmerne telesne teže lahko uravnavamo predvsem s količino, manj pa s kakovostjo obroka.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA