Prehrana odraslih psov v mirovanju ter prehrana delovnih psov –>

Prehrana odraslih psov v mirovanju ter prehrana delovnih psov

 

Prehrana odraslih psov v mirovanju:

Prehrana odraslih psov v mirovanju ter prehrana delovnih psovV primerjavi z odraščajočim mladiči se pri odraslih psih potrebe po hranilnih snoveh in energiji praviloma zmanjšajo. Zraven telesne teže vplivajo na količino, predvsem pa kakovost hrane temperatura okolja, telesna aktivnost živali ter njena individualna sposobnost izkoriščanja hrane. Hrana, ki je namenjena odraslim psom v mirovanju, praviloma vsebuje manjši delež beljakovin in maščob, ki pa v bistvu zadoščajo za vzdrževalne potrebe organizma. Doma pripravljen obrok naj za psa v mirovanju vsebuje večji delež hrane rastlinskega izvora, manjšo količino mesa, predvsem pa zelo malo maščob. Takšen obrok psu zagotavlja občutek sitosti, njegova manjša kalorična vrednost pa preprečuje, da bi se pes čezmerno zredil.

Za to kategorijo psov je mogoče kupiti tudi industrijsko pripravljeno hrano. Navadno je označena za nazivom MAINTENANCE, v kateri sta vsebina hranilnih in energetska vrednost prilagojeni vzdrževalnim potrebam odraslega psa v mirovanju, ki ga praviloma hranimo enkrat na dan.

 

Prehrana delovnih psov:

Ko govorimo o prehrani delovnih psov, mislimo predvsem na tiste, ki so zaradi »narave dela« vsak dan ali pa občasno izpostavljeni večjim telesnim obremenitvam. Potrebe po hranilnih snoveh, predvsem pa po energiji, so v času povečane fizične aktivnosti pri psu tudi do trikrat večje od običajnih. Za takšnega psa ni dovolj, da obrok le povečamo, pač pa mu ga moramo glede na njegove potrebe prilagoditi tudi po kakovosti. Doma pripravljena hrana naj zato vsebuje vsaj 2/3 kakovostnih živalskih beljakovin in maščob (zmerno mastno meso, drobovina) in 1/3 kakovostne hrane rastlinskega izvora (testenine, koruzni ali pšenični zdrob,…).

Prehrana odraslih psov v mirovanju ter prehrana delovnih psovObroku obvezno dodamo ustrezno količino mineralno – vitaminskega pripravka. Med industrijsko pripravljeno hrano izberemo takšno, ki je namenjena psom s povečano telesno aktivnostjo. Navadno je označena z nazivom PREMIUM ali PERFORMANCE. Prehod na tovrstno hrano naj bo postopen, količino obroka pa odmerimo glede na telesno težo psa in dnevno fizično obremenitev. V dnevih, ko pes miruje, moramo takšen obrok zmanjšati na minimum, sicer se bo psu dokaj hitro čezmerno povečala telesna teža. Zraven količine in kakovosti obrokov je za delovne pse pomemben tudi režim hranjenja. Praviloma jih vedno hranimo po opravljenem delu, čemur naj sledi vsaj nekajurni počitek. Tako organizmu omogočimo, da s temeljito prebavo iz hrane v kar največji mogoči izkoristi zanj potrebne hranilne snovi in energijo. Delovni psi – bolj kot druge kategorije – potrebujejo zadostno količino sveže vode, zato nja jo imajo vedno na voljo.

 

Vir.: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA