Dojenček in pes –>

Dojenček in pes

 

Dojenček in pesPoglejmo si, kako naj se družina, ki se bo povečala za novega družinskega člana in že ima psa, pripravi na novo situacijo. Pes naj bo prisoten že pri pripravah (soba, posteljica, oblačila, igrače). Najpomembneje je, da psa že do prihoda dojenčka na to pripravimo. Določene spremembe, ki jih želimo vpeljati, na primer prepoved vstopa v otroško sobo, je dobro izpeljati pred prihodom otroka.

Pes že ob nosečnosti lastnice začuti, da se nekaj dogaja, to mu pove njegov instinkti in pa, seveda, čut za voh, saj zazna spremembo v ravnovesju hormonov. Po odhodu mamice v porodnišnico oziroma po porodu, je priporočljivo, da psu prinesemo odejico ali kakšen drug predmet, ki je bil v stiku z novorojenčkom. Na takšen način se bo pes že predhodno spoznal z novim vonjem, ki mu bo postal domač. Priporočljivo je tudi, da psa že prej navajamo na druženje z otroki.

Ob prihodu otroka domov, moramo v čim večji meri ohraniti ritem in navade, ki jih je bil pes navajen do sedaj. Poskrbeti moramo, da ohrani svojo avtonomnost. Zagotoviti mu moramo prostor, kamor se lahko umakne in kjer ga nihče ne moti. Ob tem ne smemo pozabiti, da ima pes svoja čustva in svoje potrebe. Zato ga ne smemo zapostaviti ali odriniti od dogajanja v družini. Naš odnos mora biti potrpežljiv, ljubezniv. Pripravljeni moramo biti na vrsto prilagajanj (dobra organiziranost). Na takšen način bomo zgradili lep odnos, v katerem bodo udeleženi vsi člani družine, katere del je tudi pes.

Dojenček in pesNekatere raziskave kažejo, da so otroci, ki odraščajo v družbi psa, manj občutljivi na določene bakterije in imajo višjo odpornost pred boleznimi. Seveda, pa moramo dobro poskrbeti za zdravje psa (redni veterinarski pregledi, cepljenja, odprava notranjih in zunanjih zajedalcev) in biti pozorni na morebitno otrokovo alergijo na dlake. Poskrbeti je potrebno za primerno in redno higieno psa. V zgodnjem obdobju je primerno preprečiti, da bi si otrok in pes delila igrače.

Kako nam lahko pes pomaga pri novih dejavnostih, ki nas čakajo? Glede na to, da ima pes zelo razvit čut za sluh in je pozoren na spremembe v okolici, bo pogostoma opozoril na jok dojenčka. Pes bo poskrbel tudi za to, da se družinski člani ne bodo popolnoma izolirali in se posvetili izključno novim zadolžitvam. Poskrbel bo za redne fizične in psihične aktivnosti (sprehodi, igra) in tako posredno vplival na zdravje cele družine. V primeru, da bomo novorojenčku že od vsega začetka omogočili stik oziroma druženje s psom, bomo kmalu priča njegovemu zanimanju in navdušenju nad aktivnostmi, ki jih bo v njegovi družbi izvajal pes. In ne nazadnje, lažje bomo sprejeli nove odgovornosti, naloge in obveznosti, ki jih prinaša prihod novega družinskega člana, saj smo si jih pridobili že pred njegovim prihodom.

Po mnenju strokovnjakov ima druženje z domačimi živalmi velik učinek na dobro počutje in razvoj otroka. Otrok naj bi bil bolj samozavesten, odgovoren, umirjen, skrben, nežen, čuteč, čustveno stabilen, lažje naj bi vzpostavljal stike z okoljem, ob odraščanju z živaljo pa naj bi tudi lažje sprejel in dojel naravne zakonitosti (spolnost, rojstvo, bolezen, smrt).

Dojenček in pesSeveda ni nujno, da bo prilagajanje psa potekalo povsem po naših načrtih. Nekateri psi ob prihodu novega družinskega člana postanejo zelo posesivni, ljubosumni (lajanje, cviljenje, izsiljevanje), lahko tudi agresivni. Spet drugi psi so lahko v družbi z otrokom preplašeni, nemirni, nestrpni. Zmotno je mišljenje, da je pes postal takšen šele ob novi situaciji. Po vsej verjetnosti je te značilnosti že imel, vendar so bile prikrite in jih nismo opazili, dokler smo mu posvečali vso svojo pozornost. Na takšno neprimerno obnašanje moramo odreagirati takoj. Psu tudi ne smemo dovoliti, da bi poležaval poleg dojenčka, skakal v njegovi bližini ali bil vsiljiv, saj se otrok lahko prestraši, nehote pa se lahko zgodi tudi kakšna nesreča. Tega si res ne želimo, zato je prav, da psu že takoj postavimo določena pravila.