Najpogostejši razlogi za agresivnost pri psu –>

Najpogostejši razlogi za agresivnost pri psu

 

Najpogostejši razlogi za agresivnost pri psu, Agresiven pesVelikokrat se zgodi, da pes postane agresiven, mi pa ne vemo, kaj je pripeljalo do te situacije, saj smo si vedno prizadevali, da bi bil naš kuža prijazen do vseh. Pa je res tako? Ste res pravilno predstavili svojemu psu svet okoli njega? Ko se odločimo, da bomo postali pasji skrbniki se moramo zavedati, da to pomeni sprejeti določene obveznosti, ki jih pridobimo z psom.

Pes je družabna in radovedna žival, ki se rada druži ter obožuje čas, ki ga sme preživeti ob svojem skrbniku. Je zvest in vedno pripravljen branit svoje »krdelo«, katerega člani so družina ali posameznik s katerim živi. Pri vsakemu psu je za njegovo vedenje zelo pomembna pravilna vzgoja ter pravilna predstavitev zunanjega sveta. Psu je potrebno predstaviti čim več različnih situacij, ga spoznati z različnimi ljudmi in živalmi, da ta spozna, da ti niso grožnja njemu in njegovi družini. Ne pozabite, da je potrebno psa redno (vsakodnevno) voditi na sprehod, ne glede na okolje v kakšnem biva. Sprehodi za psa pomenijo spoznavanje okolja ter življenja zunaj domačih meja in tako kot tudi človek ne more razviti primerne socializacije v zunanjem svetu, če ga nikoli ni videl, tako tudi pes potrebuje spoznavanje zunanjega sveta, saj se bo le tako znal obnašati v njem. Ne smemo pa pozabiti, da je najpomembnejša stvar pri skrbništvu (lastništvu) psa njegova vzgoja in socializacija. Določite pravila, ki bodo za kužka veljala od njegovega prihoda v vaše življenje, pa do njegove smrti. Agresiven pesPreverite, kakšen karakter ima vaš kuža ter se pozanimajte pri ljudeh, ki že imajo takšno pasmo, kakšno je pravzaprav življenje s takšnim psom. Poskrbite, da bo pes živel v okolju, ki bo primerno zanj ter bo zadovoljevalo njegovim potrebam. Niso si namreč vsi psi enaki in tako kot niso vsi psi primerni za življenje v stanovanju, tako niso vsi primerni za življenje zunaj. Nekateri imajo bolj razvit nagon po varovanju, spet drugi imajo raje lovske aktivnosti. Na svetu obstaja ogromno različnih psov. Prav vsak se ponaša s svojo osebnostjo in čeprav lahko približno določimo, kakšnega karakterja bo določena pasma (oster, ljubezniv,…), pa se večji del karakterja pri psu razvije v času njegovega odraščanja. In tako je pravilno vzgojen Doberman, Rottweiler, Pit bul,… lahko prav ljubek kosmatinček, Pudelj, Čivava, Špic,… pa prav moteč in nevaren pes, tako za skrbnika (lastnika) kot za okolico.

Oglejte si najpogostejše napake, ki lahko zelo hitro pripeljejo do neželenega vedenja ter agresivnosti pri vašem kosmatinčku.

 

Pes na verigi

Pes na verigiVelikokrat se zgodi, da je pes privezan blizu ceste ter tako spremlja ljudi, ki se sprehajajo ter njihove ljubljenčke. Ker jih želi »pozdraviti« ali pa samo javiti skrbniku, da se je nekdo približal začne lajati. Skrbnik se ne odzove, do mimoidočih pa ne more oz. se oni v strahu umaknejo in tako nadaljuje z laježem ter zaganjanjem do njih. Zgodi se vam lahko tudi, da se kateremu od mimoidočih zdi zelo zabavno, ker vaš kuža laja, ter ga začne še podžigati z draženjem. Lahko pa ga moti sosedov pes ali maček, ki se sprehajata okoli njega. Ker tega zaradi odsotnosti, preveč dela ali brezbrižnosti ne opazimo in se dejanja ponavljajo, razvije pes agresivno vedenje do dejavnikov, ki se dogajajo zunaj njegovega »teritorija«. Poskrbite, da vaš kuža ne bo izpostavljen takšnim situacijam ter mu zagotovite prostor, ki mu bo zagotavljal mir in sprostitev. Ne pozabite, da je potrebno psa vsakodnevno spustiti iz verige ter mu nameniti čas za pozornost, igro, sprehode ter poskrbeti za pravilno vzgojo in socializacijo svojega kosmatinčka.

 

Pes za ogrado

pes za ogradoNekateri menijo, da pes spuščen brez nadzora po dvorišču živi svoje pasje življenje ter, da ne potrebuje pravilne vzgoje ter socializacije (spoznavanje sveta izven svoje ograde). Pa ni ravno tako. Če ne nadzorujemo početja svojega kužka, tudi ne moremo preprečit stresnih situacij v katerih se lahko znajde in tako kot že napisano zgoraj, se lahko tudi v tem primeru najde kdo, ki lahko »provocira« psa skozi ogrado, pa naj bo to žival ali človek. Pes, ki ga omejuje ograda lahko hitro nenamerno kretnjo nekoga za ogrado vzame kot napad ali pa poziv na igro. Ker se temu zaradi ograde ne more približati, postane to za njega zelo moteče. Ko ugotovi, da je z laježem odstranil to zanj motečo situacijo, to ponovi naslednjič, ko se mu pripeti kaj podobnega in tako naprej. Če se ne zmenimo zanj in nadaljuje s takšnim početje, zraven tega pa psu ne naklonimo čas za druženje, vzgojo, igranje in primerne sprehode, ter ga pustimo cele dneve samega, da počne kar želi, se pes lahko navadi, da je prav vsak dejavnik, ki prihaja od zunaj nevarnost, ki jo je potrebno odstraniti (prestrašiti). Ne smete pozabiti tudi, da čeprav je pes spuščen in veselo teka cele dneve po dvorišču, mu je potrebno vsakodnevno nameniti čas za skupno druženje, igro, sprehode ter poskrbeti za njegovo vzgojo in socializacijo tako v domačem kot tudi tujem okolju.

 

Najpogostejši razlogi za agresivnost pri psu –>

Kako se izogniti takšnemu vedenju?

 

Dovolite psu v hišo

Pes v hišiSprejmite psa kot družinskega člana in mu dovolite da vas spremlja vsepovsod kjer je to le mogoče. Psa lahko naučite razne trikce, ki mu bodo omogočali, da bo sodeloval z vami ter vam pomagal pri raznih opravilih, tako v hiši kot tudi zunaj. Psi so lahko namreč odlični pomočniki ter uživajo pri delu s svojim človekom. Tako boste s svojim kosmatinčkom še bolj učvrstili medsebojno zaupanje ter ga lažje zaščitili pred neprijetnimi situacijami.

 

Namenite mu miren prostor hiši

Pasja kletkaKer pes ne more vedno z nami, je zelo pomembno, kje bo nastanjen, ko nas ni. Če bo bival v hiši mu namenite miren prostor v sobi, ki nima pogleda na sosesko ali cesto, ter ne opazuje drugih ljudi, psov, otrok,… Psa lahko namestite tudi v njegovo kletko, saj mu tako lahko onemogočite opazovanje okolice skozi okno, vendar ne pozabite, da pes ne sme biti v njej zaprt več kot 4 ure, saj psu omogoča zelo malo gibanja.

 

Pes na dvorišču

Pes na dvoriščuKo je pes spuščen po dvorišču poskrbite, da bo vedno v vaši bližini. Tako boste lahko takoj zapazili, kdaj vam bo želel povedati, da se nekdo približuje. Pokličite ga ter mu predstavite, da mimoidoči niso grožnja, pred katero se je potrebno braniti, zraven pa boste lahko tudi poskrbeli, da ne bo prišlo do za psa neprijetnih situacij.

 

Pes v pesjaku

Pesjak za psaKot tudi na verigi, je pes v pesjaku, ki je postavljen v bližini ceste podvržen raznim stresnim situacijam, ki se lahko pripetijo. Poskrbite, da bo pesjak postavljen v mirnem prostoru, ki bo psu omogočal sprostitev ter ne bo imel pogleda na cesto ali sosesko. Poskrbite tudi, da bo psu omogočal zavetje (primerno pasjo hišico) ter dovolj prostora za gibanje. Ne pozabite! Tudi pes, ki biva v pesjaku potrebuje vsakodnevno pozornost, druženje, igro, sprehode ter primerno vzgojo in socializacijo.

 

“Najpogostejši razlogi za agresivnost pri psu” letak lahko najdete na naši Facebook strani!

 

Najpogostejši razlogi za agresivnost pri psu