Namestitev psa v vozilu ter skrb za čistočo pasjega bivališča in okolja –>

Namestitev psa v vozilu ter skrb za čistočo pasjega bivališča in okolja

 

Namestitev psa v vozilu:

Za veliko večino delovnih psov, pa tudi zgolj za družinske spremljevalce je vožnja z avtomobilom sestavni del njihovega vsakdanjika. Zato moramo storiti vse, da bo imel pes avto rad in da bo zanj nekakršno potujoče domovanje. Opozoriti je potrebno, da naj bo pes med vožnjo sproščen, kar ugodno vpliva na njegovo splošno počutje, s tem pa tudi na njegovo delovno sposobnost. Zato naj bo pes v avtomobilu vedno na istem in dovolj prostornem mestu. Če ga ne moti, mu omogočimo tudi opazovanje okolice. Zlasti med daljšim potovanjem se je potrebno večktar ustaviti in psu s kratkimi sprehodi omogočiti, da se razgiblje, opravi potrebo ter se osveži s hladno vodo. Med tem časom vozilo še dodatno prezračimo.

V nobenem primeru pes v vozilu s skakanjem ali kako drugače ne sme ogrožati voznika in potnikov, s tem pa tudi drugih udeležencev v prometu. Zato psa praviloma vedno vozimo v prtljažnem delu avtomobila, ki mora biti od potniškega dela vozila ločen s posebno kovinski pregrado.

 

Skrb za čistočo pasjega bivališča in okolja:

Namestitev psa v vozilu ter skrb za čistočo pasjega bivališča, pobiranje pasjih iztrebkovČistoča okolja, v katerem pes živi, je pogoj za uspešno vzdrževanje čistoče pri psu. Nenazadnje je redno in temeljito čiščenje pasjega bivalnega prostora nujno za ustvarjanje sožitja med psom in drugim souporabniki skupnega življenjskega prostora, kar še posebno velja za urbana okolja. Da preprečimo teptanje in raznašanje blata, širjenje smradu, privabljanje insektov, moramo morebitne iztrebke iz pesjaka redno in sproti odstranjevati. Tla v pesjaku nekajkrat na leto temeljito operemo (v ta namen so v zdajšnjem času najprimernejši visokotlačni čistilniki) in po potrebi tudi razkužimo. Sicer je pes že po naravi dokaj čista žival in sam poskrbi za čistočo v svojem prostoru, če mu to omogočimo. Z ustrezno vzgojo v prvih mesecih je namreč mogoče večino psov naučiti, da se ne iztrebljajo v pesjaku, ampak zunaj njega. Seveda jim je za to potrebno zagotoviti dovolj prostega gibanja in pri tem upoštevati določen red.

Pri odraslih psih lahko dosežemo iztrebljanje zunaj pesjaka že z dvakrat daljšimi sprehodi na dan v naravi, ki pa morajo biti redni. Pes rad opravi potrebo na odmaknjenem prostoru. Pri tem se moramo zavedati, da zaradi prenosa določenih zajedavskih bolezni in tudi higienskih razlogov pasji iztrebki nikakor ne sodijo na travnik, s katerega je hrana namenjena prehrani drugih domačih živali, še manj pa na otroško igrišče, v peskovnike, parke,… Zato moramo poskrbeti za sprotno odstranjevanje pasjih iztrebkov, za kar so najprimernejši koši za odpadke. V urbanih središčih imajo ob sprehajalnih poteh že marsikje postavljene posebne zabojnike z vrečkami, namenjene odmetavanju pasjih iztrebkov.

Pobiranje pasjega iztrebka je odraz visoke ozaveščenosti in kulture vodnika in nikakor razlog za njegovo zasmehovanje.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA