Nasveti varnejše praznike s psom ali mačko –>

Nevarnosti v Božičnem ter Novoletnem času

Nasveti za varnejše praznike s psom ali mačko

 

Nasveti za varnejše praznike s psom ali mačkoBožič je čudovit čas, katerega marsikdo nestrpno pričakuje. Je čas božičnih drevesc, okraševanja, obdarovanja, čas za druženje in zabavo s prijatelji, čas veselja in pričakovanja,… je pa tudi čas, ki je lahko zelo stresen ter nevaren našim štirinožnim prijateljem. Zavarujte svoje ljubljenčke v času Božiča ter poskrbite za njihovo varnost.

 

Hrana in pijača, ki ni primerna za hišne ljubljenčke:

– Orehi
– Grozdje in rozine
– Alkoholne pijače
– Čokolada
– Kava (kofein)
– Božične sladkarije namenjene ljudem
– Sol
– Kosti piščanca ali purana,…

Neprimerna hrana za pse in mačkeIzogibajte se dajanju svojim ljubljenčkom ostanke od božične večerje, saj lahko le ti pri njih povzročijo želodčne težave (drisko). Prav tako jim ni priporočljivo dajati kosti (kuhanih ali surovih). Psu se lahko zagozdijo v goltancu ter povzročijo zadušitev ali pa mu resno poškodujejo (prebodejo) prebavni trak.

Zbirka hrane, ki je strupena za hišne ljubljenčke –>

 

Božično drevo

Poskrbite, da bo vaše božično drevo dobro pritrjeno, da ga vaš kosmatinček ne bo mogel prevrniti. Prav tako so vašemu kosmatinčku nevarne padle iglice drevesa. Padle iglice so lahko zelo ostre in se lahko hitro zarijejo v tačke vašega kosmatinčka ali pa jih le ta lahko pogoltne in se mu tako zagozdijo v goltancu. Marsikdo, ki ima doma naravno božično drevo, le to postavi v večjo posodo z vodo, kateri doda kemikalije (največkrat aspirin), da se obdrži svežina drevesa. Takšna voda je strupena za vašega ljubljenčka, zato poskrbite, da le ta ne bo imel dostopa do nje. V takšnih primerih se svetuje uporaba posode z zgornjim pokrovom, ki preprečuje živali ali otroku dostop do vode.

Božična jelkaOkraski, ki se jih uporablja za okraševanje božičnih dreves so lahko zelo nevarni za naše kosmatinčke. Lahko so povzročitelj raznih nesreč, ki so lahko usodne za vaše ljubljenčke.. mačke, še posebno mladički (tako psi kot mačke), bodo pokazali veliko zanimanje za okraske, ki bodo viseli iz božičnega drevesa. Poskušajte uporabiti nezlomljive okraske ter poskrbeti, da okraski ne bodo premajhni, da ga naš kosmatinček ne more pogoltniti. Izogibajte se tudi raznim trakovom ter bleščicam, saj lahko le te, v primeru zaužitja, poškodujejo prebavni trak vašega ljubljenčka.

Pri božičnih lučkah poskušajte uporabljati lučke, ki ne utripajo agresivno, saj se le teh nekateri ljubljenčki zelo bojijo, v primeru da se jim preveč približajo.

Ne uporabljajte okraskov, narejenih iz čokolade. Takšni okraski, bi bili za vašega štirinožnega prijatelja prevelika skušnjava, če bi jih le ta lahko videl ali vonjal. Čokolada je zelo strupena za vašega kosmatinčka in mu lahko povzroči veliko zdravstvenih neprijetnosti.
Priporočljivo je, da se božično drevo ogradi z varnostno ogrado, ki bo preprečevala dostop vašemu psu do božičnega drevesa. S tem lahko poskrbite za boljšo varnost vašega psa ter preprečite marsikatero neprijetnost.

 

Nasveti za varnejše praznike s psom ali mačko –>

 

Glasen hrup

 
Ne pozabite, glasen hrup, kot so petarde, rakete, pok balonov, steklenic šampanjca,… ognjemetlahko zelo prestrašijo našega kosmatinčka. Poskrbite, za njegovo varnost ter mu namenite prostor, kamor ga boste lahko umaknili v času povečanega hrupa. Poskrbite tudi, da bo vaš kosmatinček primerno označen v primeru pobega iz strahu. Preverite, ali je čipiran ter mu na ovratnico dodajte kontaktne informacije.

 

Nevarne rastline

 
Poskrbite, da vaši ljubljenčki ne bodo imeli dostopa do raznih Božičnih rastlin, kot so: Božična zvezda, Bodika, Bela omela, Lilije,… BodikaTe rastline so zelo strupene za hišne ljubljenčke in lahko povzročijo resne zdravstvene težave pri vašem kosmatinčku. Prav tako poskrbite, da vaš kuža ne bo imel dostopa do papirja ali folije, ki jo uporabljamo za zavijanje daril ter raznih trakov in pentelj. Med igro z njimi oz. žvečenjem le teh jih lahko pogoltne, kar pa lahko pripelje do zadušitve.

Zbirka rastlin, ki so strupene za hišne ljubljenčke –>

 

Za boljšo varnost med božičnimi prazniki preverite katere veterinarske ambulante delujejo času božičnih praznikov ter si shranite njihov kontakt. Velikokrat je lahko vsaka sekunda odločilna za preživetje vašega ljubljenčka, zato je zelo pomembno, da v primeru nesreče ne izgubljamo časa z iskanjem odprtih veterinarskih postaj.

Veliko nesreč lahko ob primernih varnostnih ukrepih preprečimo, zato poskrbite za varen Božič ter uživajte v prazničnih dneh. V novem letu pa želimo vsem veliko sreče, zdravja, uspehov ter polno pasjih radosti!