Nega psa –>

Nega psa

 

Tudi glede čistoče lastnega telesa sodijo psi med redoljubne in čiste živali. Z lizanjem, drgnjenjem ob tršo podlago, včasih pa tudi z zahajanjem v vodo si pes poskuša vsak dan čistiti kožuh. Takšno samoočiščevanje praviloma ne zadostuje, saj sta izpadanje dlake in pogosto tudi poudarjen vonj, ki ga pes oddaja, za človeka precej moteča. Zato moramo tudi psa redno česati in krtačiti, po potrebi pa tudi okopati. Pse določenih pasem je potrebno tudi striči oziroma trimati, pri nekaterih je potrebno tudi redno čiščenje uhljev in sluhovodov, redkeje pa tudi krajšanje krempljev.

 

Krtačenje in striženje psa:

Nega psa, krtačenje in striženjeZa veliko psov je za vzdrževanje njihove telesne čistoče dovolj, če jih redno krtačimo. Če je le mogoče, psa skrtačimo vsak dan, s čimer sproti odstranjujemo odmrlo dlako, prah in dlako, ob tem pa lahko zaznamo morebitno prisotnost zunanjih zajedalcev (bolh, klopov,…) ali pa drugih bolezenskih sprememb na koži in ustrezno ukrepamo. Posebno pozornost moramo nameniti v času intenzivne menjave dlake (spomladi in jeseni). Pri psih z dolgo ali resasto dlako samo krtačenje navadno ne zadostuje, pač pa jih je potrebno redno in temeljito razčesevati. Pri delovnih lovskih psih, kot so šarivci (španjeli, pepeličarji) in nekatere pasme ptičarjev (irski, angleški seter,…), v njihovem kožuhu pogosto zastajajo semena trav, trni, razni cvetovi, sneg,… kar še dodatno otežuje vsakodnevno nego. Temu se lahko v precejšnji meri izognemo, če psa dva do trikrat na leto, predvsem pa pred začetkom lovske sezone ostrižemo.

Zraven dolgih dlak v predelu trebuha in stegen je priporočljivo postriči tudi dlake med prsti, s čimer se izognemo nastanku dokaj pogostih vnetnih sprememb na tem mestu. Naj ne bo odveč opozorilo, da izčesana in postrižena dlaka nikakor ne sodi v naravno okolje, pač pa v smeti.

 

Kopanje psa:

Nega psa, kopanje psaGlede na specifično zgradbo in delovanje pasjega kožuha pogosto kopanje psa ni priporočljivo. Z uporabo detergentov, ki jih vsebujejo šamponi, manreč razmastimo dlako in koži odvzamemo kislost, kar zmanjšuje varovalno vlogo kožuha pred mrazom, vlago in mikroorganizmi. Zato psa okopajmo le v primerih, ko je zaradi povsem higienskih razlogov nujno potrebno, za kar uporabimo nevtralne šampone. Psa skopamo v primerno ogreti vodi, pri čemer moramo biti previdni, da z uporabo šampona ne izzovemo vnetij na različnih delih telesa. Zato še posebno pazimo, da šampon ne zaide v oči in sluhovoda in, da psa po končanem šamponiranju zares temeljito speremo s čisto vodo. Priporočljivo je, da na koncu kopanja kožuh prelijemo z vedrom vode, kateri smo dodali približno liter jabolčnega kisa. Tako koži povrnemo kislost. Nato psu omogočimo, da se temeljito otrese vode in se posuši v ustrezno toplem prostoru. Kožih je priporočljivo temeljito zdrgniti z brisačo. Kopanju psa v izrazito hladnem obdobju se izogibamo.

Nasprotno od pogostega kopanja psa s šamponi pa je naravnost priporočljivo kopanje psa v čistih tekočih ali stoječih vodah. Nekateri psi so naravnost vodoljubni in zelo radi zahajajo v vodo. Zato psu zlasti v toplejših mesecih ni potrebno omejevati zadrževanja v vodi, pri čemer pa se moramo izogibati onesnaženih voda.

Tudi kopanje v morju blagodejno vpliva na pasji kožuh. Ob tem pri večini psov niti ni potrebno vsakodnevno tuširanje s sladko vodo. Delovni psi so načeloma odpornejši proti vlagi in nizki temperaturi. Kljub temu je potrebno psa po napornem vodnem delu, da bi se izognili določenim obolenjem, temeljito zdrgniti in osušiti s suho krpo ter mu ponuditi kakovosten, primerno ogret obrok hrane.

 

Pregledovanje in čiščenje ušes:

Nega psa, čiščenje in pregledovanje ušesSestavni del nega pasjega telesa je tudi redno pregledovanje in čiščenje notranjosti uhljev, po potrebi tudi sluhovodov. Tako preprečujemo nastanek vnetnih sprememb v zunanjem sluhovodu, h katerim so nekatere pasme psov še posebno nagnjene. Notranjo stran uhljev očistimo z vlažno krpo, morebitne dlake, ki se vraščajo v sluhovod, pa redno pulimo. Upoštevati moramo dolžino in zgradbo zunanjega sluhovoda, ki ga pri psu nikoli ne čistimo z vatirano paličico, pač pa, če je potrebno, za čiščenje uporabimo posebej pripravljeno nevtralno čistilo. Pripravek, ki ga pogosto vkapamo v sluhovod, raztopi ušesno maslo, raztopljeno vsevino pa pes iz sluhovoda izloči s stresanjem z glavo. »Nesnago«, ki se ob tem nabere na nortanji strani uhlja, redno odstranjujemo z vlažnim robčkom. Če ob pregledu ušes ugotovimo zardelost in bolečino sluhovoda, je priporočljivo čim prej oboskati veterinarja.

 

Krajšanje krempljev:

Mnogim lastnikom se postavlja vprašanje, kako psu vzdrževati primerno dolžino krempljev. Odgovor je dokaj preprost. Psom, ki je omogočeno dovolj gibanja, krempljev praviloma ni potrebno krajšati, saj se le ti sproti obrabljajo. Sicer pa je, če je to nujno potrebno, krajšanje krempljev najbolje prepustiti veterinarju ali pa pasjemu frizerju.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA