Trimanje psa –>

Trimanje psa

 

Trimanje psaMorda vsi ne vemo, kaj točno je trimanje dlake, zato si osvežimo spomin. Nekateri psi imajo dve vrsti dlake: zgornjo dlako in spodnjo dlako, ki jo imenujemo tudi podlanka. Podlanka se ravno tako menjava, kot zgornja dlaka, vendar večinoma ne izpade sama. Poskrbeti moramo za odstranitev odmrle dlake, ki psa moti, obenem pa tudi ohranimo značilno barvo in trdoto dlake. Postopek imenujemo trimanje.

Postopek lahko opravimo z roko ali s posebnim nožkom, ki ga imenujemo trimer. Obstaja več vrst trimerjev z različnimi nastavki, ki jih uporabljamo na različnih delih pasjega telesa. Ročno odstranjevanje dlake je bolj zamudno, potrebno je veliko vaje, natančnosti in potrpljenja.

Priporočljivo je, da pričnemo trimati že mladička, da se počasi navadi na to vrsto nege. Trimamo vedno v smeri rasti dlake, da ne ranimo kože. Po trebuhu in notranji strani stegen ne trimamo, ker bi bilo to preveč boleče. Najbolje je, da psa postavimo na višje mesto, saj tako postopek lažje opravimo. Ob pravilnem postopku, trimanje za psa ni boleče. Načeloma naj bi trimanje opravili 2 – 3 krat letno, predvsem pa ob menjavi dlake.

 

Pasme psov, pri katerih je trimanje nujno:

Veliki koder-pudelj
– kodri
– šnavcerji
– terierji
– španjeli

 

Pasme psov, pri katerih trimanje ni obvezno, vseeno pa ga lahko opravimo:

– Maltežan
– Cotton de Toulear
– Kodrasti bišon
– Shi Tzu
– Lhaso Apso
– Pekinezer
– Bobtail
– Resasti jazbečar
– Yorkshirski terier
– in pri večini mešancev

 

Nekaj pasem, pri katerih trimanje nikakor ni priporočljivo:

Samojed– Škotski ovčar
– Kraški ovčar
– Šarplaninec
– Samojed
– Novofundlandec

Pasmam, katerim dlaka pomeni zaščito pred mrazom in vročino nikakor ni priporočljivo izvajati trimanja njihovega kožuščka, saj bi v primeru odstranjevanja dlake njihova koža postala občutljiva na poškodbe (opekline, omrzline).

 

V primeru, da se vam zdi postopek trimanja preveč zapleten, priporočamo obisk strokovnjaka, ki bo delo opravil profesionalno.