Zakaj posvojiti invalidnega psa – štirje dobri razlogi –>

Zakaj posvojiti invalidnega psa – štirje dobri razlogi

 

Ogromno psov, tudi mladičkov po svetu potrebuje takšno ali drugačno pomoč. Nekateri od teh prečudovitih, zvestih živali so lahko tudi invalidni. Mogoče so izgubili nogo zaradi v prometni nesreči (jih je zadel avto), lahko pa da je prišlo do kakšnega medicinskega razloga, da so morali kužku odstraniti kakšen ud, lahko pa so se tudi že skotili slepi ali pa gluhi. Ali ste morda človek, ki bi bil pripravljen v svoj dom sprejeti takšnega kužka? Če ste odgovorili pritrdilno, je tu za vas nekaj nasvetov za boljše sobivanje s takšnim kužkom.

 

1. Posvojiti slepega psa:

Zakaj posvojiti invalidnega psa, Slep pesSlepi pes je lahko prečudoviti ljubljenček. Tako kot ljudi, tudi psi razvijejo močnejše druge čute. Slepi pes bo imel bolj razvita čuta, kot sta voh in sluh. Zelo hitro se lahko nauči kje kaj stoji na njegovem teritoriju, ter se lahko brez težav sam giblje tako po hiši, kot po vrtu, seveda pod pogojem, da ne prestavljate pohištva oz. postavljate nove ovire (stvari) na njegov teritorij. Peljati slepega psa na sprehod tudi ni težava, saj posluša tvoj glas in dokler boste hodili zraven njega, se boste pogovarjali z njim ter ga vodili, vam bo on brez težav sledil. Če povzamemo na splošno, na sprehodih vi postanete oči vašega psa.

 

2. Posvojiti psa, ki je izgubil nogo:

Pes je neverjetno zmožen tudi samo na treh tacah, pravzaprav pes veliko manj omejen pri svojih zmogljivostih, če izgubi ud, kot pa človek. Nekateri psi, čeprav so izgubili dva uda, še vedno živijo srečno življenje. Lahko je več razlogov, zakaj pes izgubi tačko. Lahko da je bil udeležen v prometni nesreči, lahko je imel kakšno obliko raka, tumorja ali pa so bili kakšni drugi zdravstveni razlogi. Pes brez prve tačkeNekateri od psov so izgubili taco zato, ker so jih lastniki uporabljali v pasjih bojih. Ko so bili te kužki najdeni ter rešeni so bile te prečudovite žvali že tako zelo poškodovane, da so jim morali zaradi zdravstvenih razlogov odstraniti nogo, uho ali celo oko.

Na žalost ogromno takšnih kužkov na koncu pristane v raznih zavetiščih po svetu. Težava je v tem, da te kužki ne bodo bili nikoli tako luškani, srčkani, kot so lahko drugi in ravno iz tega razloga velikokrat ne morejo dobiti nove priložnosti v življenju, spoznati ljubeče ljudi, ki bi skrbeli za njih ter jim pokazali, da je pasje življenje lahko tudi užitek, ne samo borba.

Če ste pripravljeni ponuditi trinožnemu psu dom morate vedeti, da skrb za takšnega psa ni prav nič drugačna kot skrb za psa s štirimi tačkami. Trinožni psi tečejo prav tako hitro kot štirinožni, potrebujejo isto mero ljubezni in nege ter pozornosti. In kaj dobite vi v zameno? Vi dobite čudovitega, ljubečega in zvestega najboljšega prijatelja.

 

3. Posvojiti gluhega psa

Zakaj posvojiti invalidnega psa, Gluh pesNekatere pasme psov se skotijo popolnoma gluhe (Dalmatinec je ima na primer prognozo ob rojstvo »popolnoma gluh«). Predvideno je, da je približno 30% Dalmatincev pravzaprav gluhih, vendar pa to ne pomeni, da niso prečudoviti ljubljenčki. Kot tudi ljudje, se te prečudovite živali zelo dobro prilagodijo, pravzaprav veliko bolje, kot bi se lahko katerikoli človek. Seveda pomeni, da če posvojimo gluhega psa, se moramo naučiti, kako delati z njim, glede na to, da ne sliši naših ukazov, ter da živi v popolnoma tihem svetu. Morate se naučiti, da sta vid in voh tem psom vse in se temu prilagoditi.

Seveda to pomeni, da morate biti vedno v vidnem polju vašega psa, da bo on vedel da ga kličete, kar seveda naredite z raznimi signali, nakazovanjem. To je pravzaprav edina velika razlika med imeti gluhega psa ali pa psa, ki sliši. Pes, ki ne sliši potrebuje prav enako nego, kot ostali psi, vendar pa boste morali postati njihova ušesa. Morali se boste prilagoditi vašemu novemu prijatelju, ter se naučiti komunicirati z njim, vse to pa bo prečudovita nova izkušnja, ki vas bo še bolj povezala z vašim najboljšim prijateljem.

 

4. Posvojiti psa z dolgotrajnejšo boleznijo

Zakaj posvojiti invalidnega psa, Starejši, bolan pesTo pa je lahko veliko težja stvar, vendar je nagrada prav tako prečudovita. Psi, ki trpijo za dolgotrajnejšo boleznijo prav tako potrebujejo ljubeč dom ter skrbne skrbnike (lastnike). Velikokrat se zgodi, da psi, katerih skrbniki (lastniki) so umrli, ne najdejo novega doma pri sorodnikih skrbnika in tako pristanejo te čudovite zveste živali zapuščene v zavetiščih.

Ponuditi staremu psu z dolgotrajnejšo boleznijo dom pomeni, da bo ta pes lahko preživel preostanek svojega življenja v udobnem, varnem okolju, kar si tudi nedvomno zasluži. Veliko zavetišč po svetu je pripravljeno ponudit zavetje pri tem psom pri njih samih in so zelo hvaležni vsem donatorjem, ki jim pomagajo tako ali drugače pri oskrbi za takšnega psa. Vendar, če mislite, da ste pripravljeni v svoj dom sprejeti takšnega psa ter zanj tudi skrbeti, obstaja veliko psov, ki si želijo in tudi zaslužijo dober dom, ter komaj čakajo, da se bo nekdo našel in jih odpeljal domov.

Nekatera zavetišča po svetu pomagajo pri plačilu zdravil ter veterinarske oskrbe v primeru, da pri njih posvojite ali vzamete v začasno skrbništvo psa, ki trpi za kakšno dolgotrajno boleznijo. Res je, da so lahko veterinarski računi zelo visoki in veliko višji, kot pa je finančna zmožnost veliko ljudi. Z finančno pomočjo zavetišč, je odločitev za posvojitev takšnega psa lahko veliko preprostejša in tako lahko s skupnimi močmi poskrbimo, da tudi starejši psi, čeprav bolni živijo srečno do konca svojega življenja.

 

Preberi še…

– Nasveti za komuniciranje z gluhim psom ter vzgoja (učenje) gluhega psa
– Življenje z gluhim psom